Ex-kampioenen: "Antwerpen wordt een van spannendste BK's"

  Wie kroont zich tot Belgisch kampioen veldrijden? Op die vraag krijgen we pas zondag rond 16.15u een antwoord in Antwerpen. Over één ding zijn 5 oud-winnaars het allemaal eens: het wordt een onvoorspelbaar BK.

  "Ik verwacht een van de spannendste kampioenschappen, heel onvoorspelbaar", zegt Bart Wellens, Belgisch kampioen in 2004 en 2007. "Er zijn nog nooit zoveel favorieten geweest. Hopelijk krijgen we een spannende cross."

   

  "Het BK is vaak een open strijd", weet Paul Herygers, de primus op de BK's van 1993 en 1997. "Het wordt genieten in Antwerpen. Ik verwacht een spannende strijd. Het BK wordt dé koers."

   

  Erwin Vervecken, Belgisch kampioen in 1996, ziet geen uitgesproken favoriet. "Bij de vrouwen wel, met Sanne Cant, maar bij de mannen is het koffiedik kijken. Ik kan echt niet zeggen wie er gaat winnen. Het BK bij de mannen wordt echt een wedstrijd om naar uit te kijken."

   

  Tweevoudig Belgisch kampioen Mario De Clercq heeft als ploegleider bij Pauwels Sauzen-Bingoal 3 kanshebbers in zijn team. "Het BK leeft toch al een tweetal weken. Er is wel wat zenuwachtigheid, want iedereen droomt ervan om toch eens een keer Belgisch kampioen te worden. Het zal een open BK worden", denkt De Clercq.

  Vlnr: Erwin Vervecken, Bart Wellens, Paul Herygers, Mario De Clercq en Sven Nys

  Vlnr: Erwin Vervecken, Bart Wellens, Paul Herygers, Mario De Clercq en Sven Nys.

  Dit zeggen de kenners over...

  Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)

  • Mario De Clercq: "Wij hebben 3 favorieten in onze ploeg, maar Eli heeft een streepje voor. Zeker op dat parcours steekt hij er wat bovenuit. Op basis van de laatste uitslagen is hij de beste en ik vind ook dat hij technisch de sterkste is."

  • Bart Wellens: "De eerste maand van het seizoen heb ik gezegd dat Iserbyt de favoriet zou zijn. Ik denk dat hij zijn seizoen slim ingedeeld heeft. Hij heeft een mindere periode meegemaakt en ik denk dat hij nu opnieuw naar zijn topniveau gaat. In zijn eigen team zijn er nog kanshebbers. Dat kan helpen, maar ook een moeilijkheid zijn."

  • Erwin Vervecken: "Het wordt een open strijd bij de mannen, maar Iserbyt is de laatste weken wel het best in conditie."

  Ik denk dat Eli Iserbyt zijn seizoen slim ingedeeld heeft en nu opnieuw naar zijn topniveau gaat.

  Bart Wellens

  Wout van Aert (Jumbo-Visma)

  • Bart Wellens: "Wout van Aert zal de wedstrijd zeker beïnvloeden, maar om te winnen komt hij misschien net dat crossritme tekort. Een echte crosser moet veel in het bos rijden en dat heeft hij net iets te weinig gedaan. Hij is ook bezig met zijn voorjaar en de zomer, dat vergt een andere energie."

  • Erwin Vervecken: "In een normale editie van het BK zou Wout altijd de topfavoriet zijn. Nu is de grote vraag hoe ver hij zal komen."

  • Mario De Clercq: "Ik denk dat Wout een bepalende rol kan spelen wie kampioen wordt. Iedereen zal snel willen wegrijden, ook om op het podium te staan. Dan kan Wout een rol spelen door te blijven rijden. Als je dan niet de voorsprong krijgt die je hoopt te krijgen, kan het moeilijk worden."

  Ik denk dat Wout van Aert een bepalende rol kan spelen wie kampioen wordt.

  Mario De Clercq

  Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)

  • Sven Nys: "Het zijn de ideale omstandigheden voor Laurens Sweeck. In Brussel is hij bewust niet aan de start gekomen. Hij koos ervoor om te trainen in Spanje. Voor mij is hij zondag de grote favoriet."

  • Erwin Vervecken: "Laurens Sweeck krijgt in Antwerpen een gedroomd parcours voorgeschoteld."

  Voor mij is Laurens Sweeck zondag de grote favoriet.

  Sven Nys

  Toon Aerts (Telenet Baloise Lions)

  • Sven Nys: "Met Toon zijn we onze kopman kwijt in een heel cruciale week van het seizoen. Hij was echt in heel goeie doen. Ik hoop dat hij zich zondag op een of andere manier toch zal kunnen tonen, maar de omstandigheden zijn natuurlijk niet ideaal. Als uittredend kampioen wil hij zijn vel duur verkopen. Het wordt voor hem pijn lijden tot het einde van het seizoen, maar dat kan hij. Hopelijk is hij zondag 80 à 85 procent."

  • Mario De Clercq: "Ik weet niet of hij fit genoeg zal zijn. 3 ribben gebroken, dat is toch erg. Ik heb geen idee hoe hij heeft kunnen trainen."

  • Bart Wellens: "Hoe Toon hersteld is van zijn blessures, is een vraagteken."

  • Erwin Vervecken: "Hij heeft nu een paar weken niet gekoerst. Het is afwachten hoe ver hij zal geraken."

  Als uittredend kampioen wil Toon Aerts zijn vel duur verkopen, maar het wordt voor hem pijn lijden tot het einde van het seizoen.

  Sven Nys

  Tim Merlier (Creafin-Fristads)

  • Bart Wellens: "Voor ons team hoop ik dat Tim Merlier een topdag heeft, dan moet hij zeker kunnen meedoen voor het podium. Merlier doet het deze winter veel beter dan we gedacht hadden. Het moet wel allemaal meezitten. Misschien is het wel zijn moment om  ook in het veld Belgisch kampioen te worden."

  • Erwin Vervecken: "De vorm van de dag en de omstandigheden zullen meespelen. Er kunnen verrassingen uit de bus komen. Dan denk ik aan een Tim Merlier of Michael Vanthourenhout."

  Als Tim Merlier een topdag heeft, dan moet hij kunnen meedoen voor het podium. En misschien is het wel zijn moment om ook in het veld Belgisch kampioen te worden.

  Bart Wellens