BK veldrijden: Wie zijn de favorieten bij de junioren, beloften en vrouwen?

  De favorieten bij de elite mannen kennen we uit het blote hoofd. Maar welke namen moeten we in het oog houden tijdens het BK veldrijden voor de junioren, de beloften en de vrouwen elite? Bondscoach Sven Vanthourenhout zet ze allemaal op een rijtje.

  Junioren (zaterdag om 13.45u)

  • De topfavoriet: Thibau Nys. Sven Vanthourenhout: "Zelfs als Thibau Nys iets minder goed zou zijn, heeft hij nog de feeling om de koers naar zijn hand te zetten. Nys heeft heel veel koersinzicht. Dit seizoen won hij al 15 veldritten. De impressionante manier waarop hij meestal won, maken van Nys de topfavoriet."

  • De grootste outsider: Lennert Belmans. "Als eerstejaarsjunior zat Belmans vorig jaar ook al vaak in de nationale selectie. Hij is goed bezig en groeit naargelang het seizoen vordert. Ik verwacht dat Belmans het meeste weerwerk kan bieden aan Nys."

  • Andere podiumkandidaten: Ward Huybs, Yorben Lauryssen, Jente Michels, Jetze Van Campenhout en Emiel Verstrynge. "We beschikken over een heel goede lichting Belgische junioren. Ook internationaal draaien ze allemaal heel goed mee. Na Thibau Nys zijn er eigenlijk 6 renners die kans maken op het podium. Voor velen zal het dus net niet zijn."

  Beloften (zondag om 13.45u)

  • De topfavoriet: Timo Kielich. "Hij is de titelverdediger en heeft normaal de beste papieren. Kielich is een man met body en heeft vrij veel inhoud. Hij komt wel vooral tot zijn recht op een zwaarder parcours. Bovendien is Kielich vrij onregelmatig. Het wordt voor hem de kunst om op de dag van het BK goed te zijn."
   
  • De grootste outsider: Niels Vandeputte. "Op zo'n parcours en op kampioenschappen is Vandeputte altijd in zijn sas. In november won Vandeputte met de Flandriencross, Koksijde en Kortrijk 3 veldritten op een rij. Hij is voor mij de belangrijkste tegenstander van Kielich."
   
  • Andere podiumkandidaten: Toon Vandebosch, Yentl Bekaert, Joran Wyseure en Gerben Kuypers. "Voor veel beloften is zo'n Belgisch kampioenschap toekomstbepalend. Ze krijgen de kans om zich in de kijker te rijden bij de profteams. Er kunnen dus altijd verrassende namen komen bovendrijven voor de zege. Als Toon Vandebosch echt goed is, kan hij meedoen voor de Belgische driekleur."

  Vrouwen (zaterdag om 15.15u)

  • De topfavoriete: Sanne Cant. "Januari is een heel belangrijke maand voor Cant. Hoewel ze niet bezig is aan haar beste seizoen, zal Cant er wel staan op het BK. En op het WK zal ze qua conditie nog een trapje hoger staan."
   
  • De grootste outsiders: Laura Verdonschot en Ellen Van Loy. "Voor Sanne Cant zal het niet gemakkelijk worden om snel een bres te slaan. Verdonschot en Van Loy zullen fel tegenwerken. Maar als het om de zege gaat, delven ze het onderspit voor Cant."
   
  • Andere podiumkandidaten: Karen Verhestraeten, Suzanne Verhoeven, Alicia Franck, Joyce Vanderbeken en Loes Sels. "Als Cant, Verdonschot of Van Loy zou wegvallen, zal een meer verrassende naam op het podium staan."

   "Ik denk dan bijvoorbeeld aan Verhestraeten. Ze rijdt altijd vrij anoniem door een seizoen, maar heeft toegewerkt richting december en januari. Het parcours ligt haar, de top 5 ligt sowieso binnen haar mogelijkheden. Reken er maar op dat Verhestraeten er alles zal aan doen om zo dicht mogelijk bij het podium te eindigen. Ze wil misschien zo nog een WK-selectie in de wacht slepen."

   

  • En wie wint bij de beloften? "Dit wordt een wedstrijd in de wedstrijd. Ik verwacht een duel tussen Marthe Truyen, Jinse Peeters en Kiona Crabbé. Normaal gezien moet Truyen dat wel kunnen halen."