Jonathan David: "Ik zal altijd voor mijn moeder spelen"

  Jonathan David, een van de Gentse goudhaantjes.

  AA Gent heeft een sterke eerste helft van het seizoen achter de rug en daar zit de ontbolstering van Jonathan David zeker voor iets tussen. Samen met Roman Jaremtsjoek en Laurent Depoitre vormt David dit seizoen een gevreesde drietand. Maakt de Canadees ook een kans op de Gouden Schoen? “Hij verdient zeker veel punten”, zegt ex-winnaar en ploegmaat Sven Kums.

  "Vorig seizoen was de chemie er niet zoals nu"

  Jonathan David beleefde op persoonlijk vlak een moeilijk eindejaar, want vorige maand overleed zijn moeder aan kanker. “Dat heeft me diep geraakt, maar gelukkig hebben veel mensen me geholpen om hierover te geraken”, vertelt David op de winterstage in Oliva in Spanje.

   

  “Het gaat intussen beter met me. De volgende wedstrijden zal ik spelen met mijn moeder in mijn gedachten. Niet alleen de komende periode trouwens, maar altijd. Voor haar, voor mijn familie en voor de mensen die van me houden.”

   

  Het zit dus goed in het hoofd van David en met zijn ontwikkeling als speler ging het dit seizoen alleen maar bergop. “Nog meer dan vorig seizoen ben ik een basisspeler. Dat helpt natuurlijk om goeie statistieken te halen.” 

   

  Die statistieken zijn inderdaad indrukwekkend: David scoorde dit seizoen alles samen al 13 keer. Tel er ook de doelpunten van Jaremtsjoek en Depoitre bij en je komt uit op 44 goals in alle competities dit seizoen. “Vorig seizoen werd er veel meer geroteerd en was die chemie er niet zoals nu”, verklaart David.

   

  “Roman, Laurent en ik spelen nu bijna altijd samen en we vinden elkaar dan ook blindelings. We gunnen elkaar ook die doelpunten: je zult ons niet betrappen op egoïsme, want we geven net zo graag een assist.”

  "Clubs met interesse moeten bij mijn makelaar zijn"

  Jonathan David heeft zich met zijn goals en acties in de kijker gespeeld van grotere clubs. Zijn transferwaarde wordt geschat op 20 miljoen euro. “Als clubs interesse tonen, dan moeten ze bij mijn makelaar zijn. Ik zit met mijn hoofd bij AA Gent en wil hier zoveel mogelijk wedstrijden winnen.”

   

  “We hebben dit seizoen nog wat te veel ups en downs gehad. De kloof met Club Brugge bedraagt nu 10 punten. We moeten nu zelf maximaal scoren en hopen dat Club het onderweg nog hier en daar laat liggen.”

   

  En dan is er nog de Europa League, met een dubbele confrontatie met AS Roma in het verschiet. “We hebben zeker een kans. Als we passie en inzet tonen, dan kan alles gebeuren. We weten dat Roma een goeie ploeg heeft en daar zullen we ons op voorbereiden.”

  Kums: "Straf wat David al presteert op zijn 19e"

  Straks is er de verkiezing van de Gouden Schoen. Maakt Jonathan David een kans? Wij vroegen het aan zijn ploegmaat en ex-winnaar Sven Kums. “Als ik naar onze ploeg kijk, dan is David inderdaad de speler aan wie ik denk”, zegt Kums.

   

  “Hij is nog heel jong, maar heeft het al ongelooflijk goed gedaan. Als je zijn impact ziet op ons scorend vermogen… Het is straf dat hij dit presteert op zijn 19e. Het is ook een heel aangename en rustige jongen die met zijn twee voeten op de grond staat.”

   

  “AA Gent zal wel het eindstation niet zijn voor hem. Waar hij terecht komt, zal van hemzelf afhangen. Maar hij is slim genoeg om de juiste keuzes te maken.”

   

  “Of hij genoeg punten zal krijgen om de Gouden Schoen te winnen? Dat wordt lastig, denk ik, maar hij verdient wel veel punten. Persoonlijk vermoed ik dat Hans Vanaken een grote kans maakt. Hij speelde een heel stabiel seizoen en is belangrijk voor Club Brugge.”