Roodhooft: "Met Mathieu hebben we goud in handen, dus budget verdrievoudigd"

  Met kopman Mathieu van der Poel begint Alpecin-Fenix met torenhoge verwachtingen aan het nieuwe seizoen. Ploegleider Philip Roodhooft probeerde zijn poulain zo goed mogelijk te omringen. "Als hij zo blijft evolueren, zullen we stappen moeten blijven zetten."

  Corendon-Circus, een van de revelaties van 2019, is niet meer. Met Alpecin-Fenix zijn de gebroeders Roodhooft nog ambitieuzer met Mathieu van der Poel. "We moesten een financiële inspanning doen om het ritme van de groei van Mathieu te kunnen aanhouden", vertelt Philip Roodhooft.

   

  "Het budget is ongeveer verdrievoudigd, maar dat was ook nodig.  Vorig jaar hebben we eigenlijk een beetje boven onze categorie gebokst. Dat is goed gelopen, maar als we structureel aanwezig willen blijven op dit niveau, moesten we wel stappen zetten."

   

  "We hebben Mathieu beter proberen te omringen als kopman. Maar we willen ook een team dat op niveau kan presteren, als Mathieu zich op het mountainbiken focust. Met Petr Vakoc, Sacha Modolo en Kristian Sbaragli haalden we belangrijke elementen binnen. We verwachten ook veel van de Belgen Floris De Tier en Louis Vervaeke."

  Van der Poel zwaaide Corendon-Circus uit.

  "Over Vuelta weten we nog niets"

  Als procontinentale ploeg moet Alpecin-Fenix hopen op wildcards voor de WorldTour-wedstrijden, maar na de glansprestaties van Van der Poel in 2019 lopen die vlot binnen. "We hebben al goede gesprekken gehad", zegt Roodhooft. "De Strade Bianche en Milaan-Sanremo weten we al zeker."

   

  "We verwachten ook een uitnodiging voor Parijs Roubaix. De Waalse klassiekers wachten we nog wat af. Ook voor de Amstel Gold Race zijn we nog in gesprek. Met Flanders Classics hebben we wel een afspraak dat we alle wedstrijden kunnen rijden (Omloop, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, red)."

   

  "Over onze deelname aan de Vuelta weten we nog niets. De organisator moet 19 WorldTour-ploegen uitnodigen en de winnaar van de Europe Tour, terwijl er maar 22 tickets zijn. Dan weet je dat het moeilijk wordt als er drie Spaanse procontinentale ploegen zijn en nog een ploeg met ex-winnaar Nairo Quintana."

  Strade Bianche en Milaan-Sanremo weten we al zeker. We verwachten ook een uitnodiging voor Parijs-Roubaix. Ook voor de Amstel Gold Race zijn we nog in gesprek.

  Philippe Roodhooft

  "Mathieu is de meest complete renner op dit moment"

  Zou een overstap naar de WorldTour de zaken niet vereenvoudigen voor Van der Poel en co.? "We staan er niet weigerachtig tegenover", geeft Roodhooft toe. "Maar we hebben er weinig zeggenschap over. Er zijn altijd veel gegadigden, dus er blijft een onzekere factor. WorldTour of niet, we hebben de ambitie om bepalend te zijn in elke wedstrijd en zo interessant te blijven voor sponsors, renners en organisatoren;"

   

  "Mathieu heeft nog een contract voor vier jaar. We proberen ervoor te zorgen dat onze evolutie zijn evolutie kan volgen. Hij zit al van zijn 15 jaar bij onze ploeg. We vormen een team van drie, waar hij de grote motor is en wij het kader creëren."

   

  "Met Mathieu hebben we goud in handen. dat is duidelijk. Hij is de meest complete renner op dit moment. Als hij zo blijft evolueren, zullen we stappen moeten blijven zetten. Hij moet zijn ambities binnen ons team kunnen verwezenlijken."

  Van der Poel: "Olympische Spelen staan bovenaan"

  Mathieu van der Poel brandt van de ambitie voor 2020. Vooral de Olympische Spelen staan omcirkeld op zijn kalender. "Ik ben blij dat het team zoveel moeite voor mij doet", zegt de Nederlander. "Er was meer budget nodig voor de drukke zomer en ik moet er niet flauw over doen: ook voor mij is het financieel aantrekkelijk."

   

  "Bij een andere ploeg kan ik misschien meer verdienen, maar hier heb ik de vrijheid om te doen wat ik wil doen. Dankzij de gebroeders Roodhooft kan ik drie disciplines combineren. Of de ploeg versterkt is? Dat is toch de bedoeling, maar dat zal nog moeten blijken. We hebben toch wat serieuze namen aangetrokken."

   

  "De Olympische Spelen staan bovenaan, maar ook in het voorjaar wil ik overal goed proberen te zijn. Het droomscenario van vorig jaar wil ik herhalen. Ik zou graag nog de Vuelta rijden, maar mijn zomer zal niet verpest zijn als het niet lukt."