Van der Poel: "Benen deden meer pijn na Brabantse Pijl dan na de Amstel"

  Mathieu van der Poel triomfeert in de Brabantse Pijl.

  2019 was een wonderjaar voor Mathieu van der Poel. In het voorjaar won hij Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. "Ik ben misschien wel het diepst gegaan in de Brabantse Pijl", blikt Van der Poel terug bij AD.

  In de Brabantse Pijl klopte Mathieu van der Poel in een elitegroepje Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews. 

   

  "Tijdens het voorjaar ben ik misschien wel het diepst gegaan in de Brabantse Pijl", vertelt Mathieu van der Poel aan AD. "Wellens ging een paar keer van achteren uit. En ook Alaphilippe probeerde het meerdere keren. Ik zat telkens op mijn tandvlees toen ik naar hem toe reed."

   

  "Maar hoe dichter ik bij de streep kom, hoe beter ik die gaatjes allemaal kan dichten. Mijn benen deden na de Brabantse Pijl wel veel pijn. Meer dan na de Amstel Gold Race. In de Brabantse Pijl zat ik meer op mijn limiet."

  VIDEO: Zo won Van der Poel de Brabantse Pijl

  Wat niet in beeld was in de Amstel: "We reden mooi rond"

  Maar vooral Van der Poels knotsgekke comeback in de Amstel Gold Race zal de mensen bijblijven. "Ik ben toen op 20 kilometer van de streep in de tegenaanval gegaan", doet Van der Poel zijn verhaal van de wedstrijd.

   

  "De eerste renner die ik toen bijhaalde, was Bjorg Lambrecht, die net voor mij was weggereden. We reden samen goed naar boven op de Bemelerberg. Later kwam ook nog De Marchi aansluiten. Uiteindelijk dikte ons groepje aan tot een man of 6."

   

  "Op het stuk na de Bemelerberg, wat niet goed in beeld was gebracht, heeft ons groepje echt voorbeeldig rondgereden. Het was pas toen de camera's weer op onze groep gericht waren, dat ik op kop reed."

   

  De rest is wielergeschiedenis. "Ik reed eigenlijk voor een top 10-plaats. Met Kwiatkowski had ik een mikpunt: "Als ik hem opraap, kan ik nog een plek hoger eindigen", dacht ik."

   

  "In de voorlaatste bocht geloofde ik in een podiumplek. En toen ik in de laatste bocht voor het eerst Alaphililippe en Fuglsang zag rijden, dacht ik: "Die gaan er wel aan." Want wij reden veel sneller dan zij."

  VIDEO: De ontknoping van de Amstel Gold Race