Cercle roept op tot samenwerking tussen clubs: "Voor efficiëntere VAR"

  " "

  Te vroeg gejuicht volgens de VAR. Cercle zag donderdag de 0-1 afgekeurd tegen Kortrijk.

  Cercle Brugge heeft vanmiddag een opmerkelijke mail de wereld ingestuurd. De rode lantaarn in de JPL roept alle eersteklassers op om tijdens de winterstop het effect van de VAR (Video Assistant Referee) op de eigen resultaten te analyseren. Cercle hoopt zo de VAR efficiënter te maken.

  Cercle, dat afgelopen speeldag zijn openingsgoal op Kortrijk door de VAR zag afgekeurd worden en uiteindelijk met 1-0 verloor, benadrukt dat het met de oproep de scheidsrechterskorpsen niet viseert.

  Integendeel, stelt Cercle-bestuurder Vincent Goemaere: “We willen alle scheidsrechters en officials juist in bescherming nemen. Vooral de jonge refs. De wispelturigheid vande VAR is kwalijk voor hen.”

   

  "Groen-Zwart wil zich geen slechte verliezer tonen, maar het stelt wel vast dat in 2019 verscheidene scheidsrechterlijke beslissingen voor frustraties en onduidelijkheid hebben gezorgd."

   

  "De VAR werd in het leven geroepen om een eerlijker wedstrijdverloop te garanderen, ruimte voor discussie weg te nemen en het voetbalplezier voor spelers en fans te laten primeren. Cercle concludeert dan ook dat aan geen van deze doelstellingen is voldaan."

  "Kwalijk voor refs"

  Cercle haalt aan bekommerd te zijn om de scheidsrechters: "De KBVB heeft de voorbije jaren heel wat kansen gegeven aan jonge, opkomende en talentvolle referees. Die verjongingskuur is belangrijk voor de verdere opmars van het Belgisch voetbal, maar welk signaal geef je aan die scheidsrechters, als ze iedere keer weer kunnen worden teruggefloten door de VAR?"

   

  "Ook de jonge refs in het busje kunnen fouten maken. Werkt de techniek, de hardware en het ophalen van de beelden altijd correct? Hoe schat je als jonge ref een fout dan nog integer in? De VAR moet een hulpmiddel zijn, maar het niet consequent en wispelturig ingrijpen is kwalijk voor een scheidsrechter.”

  "Term "clear error" herzien"

  De Vereniging wil de "wispelturigheid" van de VAR wegwerken en vraagt in de eerste plaats om de definitie van "clear error" te herzien. "De term is te theoretisch en vaak tegenstrijdig aan de praktijk", zegt Goemaere.

   

  "Wat als een doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel van een speler die niet bij die fase is betrokken, of niet in de lijn van de actie staat? Volgens de theorie is er op dat moment geen sprake van "clear error", maar in de praktijk wordt dat dus wel toegepast: dat was in Kortrijk ook het geval."


  "Wat ook voor frustraties zorgt, is het feit dat beslissingen na een wedstrijd niet (voldoende) worden gemotiveerd", vervolgt Goemaere. "Clubs en supporters worden in het ongewisse gelaten. De VAR ging zogezegd een einde maken aan eindeloze discussies, maar wij stellen vast dat het effect precies het tegenovergestelde is."

   

  "Een VAR-interventie neemt bovendien heel wat tijd in beslag, waardoor het tempo uit de wedstrijd verdwijnt. Oorzaak daarvan is net de onduidelijkheid over een "clear error". De spontaneïteit is zoek. Scheidsrechters en videorefs kunnen zich niet meer in het wedstrijdverloop inleven."

   

  "We zien die frustraties ook bij andere profteams. Wij vechten nu tegen de degradatie, maar een duidelijkere VAR-regeling is ook belangrijk voor clubs die om de titel strijden of om een plaats in Play-off 1", besluit Goemaere, die het idee oppert om naar analogie met het (ijs)hockey te werken met een beperkt aantal challenges.

  Wat ook voor frustraties zorgt, is het feit dat beslissingen na een wedstrijd niet (voldoende) worden gemotiveerd.

  Cercle-bestuurder Vincent Goemaere