Van der Poel wint met 5,2% vetpercentage: "5% is de ondergrens"

  " "

  "Voor een deel genetisch bepaald", zegt de Nederlandse wereldkampioen.

  Mathieu van der Poel was ook in Heusden-Zolder de beste. De wereldkampioen rijgt de zeges aan elkaar en dat met een heel laag vetpercentage van 5,2 procent. "5 procent is de ondergrens", zegt de Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt.

  Een paar keer per seizoen laat Van der Poel een bodyscan uitvoeren. Zo ook de voorbije dagen. "Ik probeer een paar vaste punten in de gaten te houden", legde de Nederlander uit aan onze man op de cross. "Mijn vetpercentage was 5,2 procent, dat is redelijk laag voor de winter. Veel lager mag niet, maar het is ook een beetje genetisch bepaald. De ene renner raakt daar makkelijker aan dan een andere."

   

  Met 5,2 procent vet is er ruimte om te zondigen, bijvoorbeeld aan de kerstdis. "Dat mag zeker, maar ik vind gezond eten ook lekker. Dit is voor mij geen grote moeite."

  De Knegt: "Meeste renners hebben 7, 8 of 9 procent"

  Gerben de Knegt, de Nederlandse bondscoach, luisterde mee. "Zo scherp heb ik nooit gestaan", lachte de ex-crosser. "Ik leek gelukkig heel mager, maar 5,2 heb ik nooit gehaald."

   

  "Wij stellen geen waarden voorop waaraan renners moeten voldoen. De meeste renners zitten rond 7, 8 of 9 procent, sowieso onder de 10 procent. Maar 5 procent is echt wel de ondergrens. Daar moet je niet veel verder ondergaan. Het kan dan wel genetisch bepaald zijn, maar eten heeft er ook mee te maken."