Waarom kreeg Van der Poel hongerklop op WK? "Hij nam geen Snickers aan"

  Van der Poel kwam helemaal leeg binnen op het WK, als 43e.

  Van der Poel kwam helemaal leeg binnen op het WK, als 43e.

  Verrassing alom toen Mathieu van der Poel in september een klop van de hamer kreeg op het WK in Yorkshire. Had hij krampen? Was het een hongerklop? "De broers Roodhooft waren met Snickers aan de rand van het parcours gaan staan, maar Mathieu nam ze niet aan", vertelt sportjournalist Hans Vandeweghe in De Tribune.

  "Van der Poel had ook geen drank meer aangenomen"

  Het was misschien wel hét verhaal van het WK: Mathieu van der Poel die op 12,8 km van het einde zijn metgezellen Trentin, Moscon, Pedersen en Küng moest laten gaan.

   

  “Eerst dacht ik dat Van der Poel krampen had", vertelt Hans Vandeweghe in De Tribune. "Ik heb ook al momenten gehad dat ik stilstond op de fiets, dan was dat meestal door krampen. Maar bij Van der Poel was de benzine gewoon plots op."

   

  "Ik zei onmiddellijk dat het een hongerklop was, maar Mathieu zei eerst dat het niets met honger had te maken. Maar ik heb begrepen van de broers Roodhooft dat ze 6 rondes voor het einde in paniek schoten: “Hij zal niet genoeg eten, we moeten iets doen!”"

   

  "Toen hebben ze Snickers gekocht. De broers zijn aan de rand van het parcours gaan  staan en boden Mathieu die Snickers aan. Maar hij moest ze niet hebben."

   

  "Achteraf vroegen de Roodhoofts aan Van der Poel waarom hij ook geen drank meer had aangenomen van de ploeg. “Omdat mijn trui nog vol zat met drank”, antwoordde Mathieu."

   

  "Hij had dus niet meer gedronken en gegeten in de laatste 6 rondes. Dat is natuurlijk dodelijk. Maar Mathieu van der Poel is zo slim dat dat hem niet meer zal overkomen. Dat noemen ze leergeld.”

  VIDEO: Het moment waarop Van der Poel voorin afhaakt op het WK

  "Oorspronkelijk wou Van der Poel de Ronde niet rijden"

  Wat verwacht Vandeweghe in 2020 van Van der Poel? “In het veldrijden zie ik hem wel wereldkampioen worden omdat er geen andere concurrent is. Wout van Aert zie ik niet op die korte termijn terugkomen", zegt Vandeweghe.

   

  En op de weg? "Oorspronkelijk was het Van der Poels plan om niet de Ronde van Vlaanderen te rijden. Toen dat Wouter Vandenhaute ter ore gekomen is, zijn ze meteen gaan samenzitten. Nu rijdt hij wel de Ronde, heb ik begrepen."

   

  "Als Van der Poel te veel rijdt op de weg, zal hij in Tokio waarschijnlijk met een achterstand aankomen op de toppers in het mountainbiken. MTB is een pieksport. Het is geen wegwielrennen, waar ze het hele jaar rijden."

   

  "In het mountainbiken zeggen ze: voor dit evenement pieken we. Dan wil ik het nog weleens zien of hij het haalt in Tokio. Het zou kunnen dat het toch heel moeilijk wordt."

   

  "Als Van der Poel te lang doorgaat op de weg en niet genoeg op zijn mountainbike zit, niet genoeg recupereert en weer moet opbouwen, dan zou het hem weleens zuur kunnen opbreken."

   

  "Hij is een alleskunner, maar op een bepaald moment zal er toch ergens in een bepaalde discipline iemand zijn die alleen die discipline doet en die beter is. Dat is een beetje zijn probleem geworden, denk ik.”

  Download de podcast van De Tribune