Bakelants zoekt nog altijd een ploeg: "Ik denk dat ik nog altijd mijn waarde heb in deze sport"

  Jan Bakelants in een gesprek met Sporza.

  Als Jan Bakelants (33) een wenslijstje voor kerstgeschenken zou mogen indienen, dan zou een contract voor 2020 wellicht bovenaan staan. Bakelants zoekt nog altijd een ploeg en die zoektocht verloopt bijzonder moeizaam. "Of ik prof af ben als ik bij de Omloop HNB (29/02) zonder ploeg zit? Dat denk ik wel, ja."

  "Wordt er nog getwijfeld aan mijn fysieke paraatheid?"

  "We zullen zeggen dat mijn sportieve situatie al beter is geweest", zucht Jan Bakelants in een uitgebreid gesprek bij Sporza. "Het is een situatie die ik zelf maar in beperkte mate in de hand heb. Ik kan alleen maar aandringen bij mensen om te geloven in dit project en om mij de kans te geven. Maar zolang niemand toehapt, moet ik het ook maar ondergaan."

   

  "Ik denk dat ik nog altijd mijn waarde heb in de sport. Sinds mijn ongeval in de Ronde van Lombardije (in 2017) zijn er twee moeilijke jaren gepasseerd. Die waren sportief gezien niet goed, maar ook niet enorm slecht."

   

  "Het was ook in een ondersteunende rol, waardoor persoonlijke resultaten niet belangrijk waren. Als alle renners die dit prestatieniveau hebben gehaald geen contract meer zouden krijgen, dan zouden er niet veel meer rondrijden in het peloton."

   

  "Ik heb betere jaren gekend, maar door omstandigheden is het er afgelopen jaar niet uitgekomen zoals ik had gehoopt, om aan te tonen dat het eigenlijk wel goed gaat met mij sinds dat ongeval."

   

  "Ik weet niet wat er daardoor allemaal speelt. Wordt er nog getwijfeld aan mijn fysieke paraatheid? Ik denk niet dat het zo dramatisch is. Ik heb de Giro tussen de mensen uitgereden en heb nadien nog flitsen getoond van wat er in zat. Maar helaas zit ik nu in deze situatie en dat is niet gemakkelijk."

  "Ik heb veel tegenslag gehad op cruciale momenten"

  "Ja, het is heel erg frustrerend", vervolgt Jan Bakelants. "Ik zou het jammer vinden om zo afscheid te moeten nemen. Je hoopt altijd zelf je afscheid te kunnen bepalen. Dit zou een afscheid in mineur zijn, eentje waarin ik niet de hand heb gehad."

   

  "Ik heb het afgelopen jaar veel tegenslag gehad op cruciale momenten en een jaar is snel voorbij. Iedereen onthoudt altijd maar wat er is gebeurd in de laatste koersen. Dan is het moeilijk, merk ik nu, om mensen te overtuigen dat ik nog altijd een interessante piste ben."

   

  "Op training zie ik wat er uitkomt. Maar het wordt niet vertaald in resultaten of flitsen waarbij mensen zeggen: we nemen Jan erbij, want hij is een goeie gok en investering voor onze ploeg."

   

  Is Bakelants misschien te ambitieus? Wil hij ook een rol als knecht aanvaarden? "Dat wil ik gerust doen. Maar ik wil ook gewoon kunnen koersen en erin vliegen en geen ellenlange tactische meetings voor de koers hebben. Ik zou ook graag eens in een ploeg terechtkomen waarin ze zeggen: vlieg er maar in."

   

  "Ook voor een goeie kopman rijden is erg interessant, maar ook daar was ik dit jaar niet door gediend, met de val van Tom Dumoulin in de Giro. Dat is de keerzijde die ik heb gezien: als je voor iemand rijdt, ben je ook maar zo goed als het resultaat van de man die het moet doen. Als het tegenvalt voor je kopman, dan straalt dat op je af."

  Ik zou het jammer vinden om zo afscheid te moeten nemen. Je hoopt altijd zelf je afscheid te kunnen bepalen. Dit zou een afscheid in mineur zijn, eentje waarin ik niet de hand heb gehad.

  Jan Bakelants

  "Het is een passie, dat merk ik nu meer dan ooit"

  Is Jan Bakelants dan misschien te duur? Of denken de ploegen dat? "Neen, dat denk ik niet", zegt de renner van wie het contract bij Sunweb niet werd verlengd. "Het zou me verbazen."

   

  "Iedereen stond vrij om gewoon een bod te doen. En ik moet ook wel zeggen dat we tot op heden geen enkele keer in het stadium gekomen zijn waarbij er over financiën is gesproken. Maar ik besef dat we 24 december zijn en ik ben ook verschrikkelijk inschikkelijk. Ik ben altijd een heel redelijk persoon."

   

  "Wanneer het doek dan zou kunnen vallen? Daar pin ik me niet op vast. Of ik prof af ben als ik bij de Omloop HNB (29/02) zonder ploeg zit? Dat denk ik wel, ja."

   

  "Ik zal dit zeker nog een maand doen, want ik geniet nog van het fietsen. Sowieso is het niet slecht om, als je stopt, dat gradueel te doen. Het is een passie, dat merk ik nu meer dan ooit. Ik kan het niet zomaar van me afgooien en de fiets gedegouteerd naast me neerleggen. Dat zijn allemaal dingen die toch aantonen dat ik het nog te graag doe om er nu al mee te stoppen."

   

  En heeft de gewezen renner van onder meer RadioShack en AG2R al nagedacht over alternatieven? "Natuurlijk. Ik ben een geïnteresseerd persoon. Als ik moet stoppen, dan denk ik dat ik weer zal studeren. Maar ik wil ook wel actief blijven in de koers."

  Bekijk het interview met Bakelants: