"Het was misschien wel de beste match van het seizoen van Anderlecht"

  Tom Boudeweel.

  Tom Boudeweel in zijn natuurlijke habitat.

  Kerstvakantie of niet, de Belgische voetbalcompetitie draait gewoon door. Dus ook onze voetbalcommentatoren. Tom Boudeweel analyseert een interessante speeldag 20.

  De voetbalanalyse in een notendop:

  • Al bij al was een gelijkspel een correcte weergave van AA Gent - Club Brugge.

  • Als kritische ziel was ik een beetje ontgoocheld in het voetbal van Club.

  • Standard is dringend aan de winterstop toe.

  • Anderlecht is de winnaar van het weekend. Hoe lang is dat geleden?

  • De prestatie van Genk was alarmerend plat.

  "Gelijkspel was een correcte weergave"

  Het zwaartepunt van speeldag 20 lag op zondag, met vooral de wedstrijd tussen AA Gent en Club Brugge. Werden de hoge verwachtingen ook ingelost? "Op een bepaalde manier wel. Zeker als je er rekening mee houdt dat het veld er slecht bij lag door de regen en dat beide ploegen al meer dan 30 wedstrijden hebben gespeeld de voorbije maanden."

   

  "Het was zeker geen spektakelmatch, maar de spanning zat er wel in. Een paar zaken spelen dan mee: je hebt de lange reeks zonder nederlaag in eigen huis bij Gent, de rol van de challenger ook, de vraag of Club Brugge zijn status kan waarmaken op bezoek bij de uitdager, voor wie de match tegen Club toch de match van het jaar is."

   

  "Dus je bleef wel kijken en luisteren, maar pas op het einde gingen alle remmen los en kon het nog beide kanten uit. Al bij al denk ik dat een gelijkspel wel een correcte weergave was van de wedstrijd."

  "Clement durft wisselen voor de rust. Chapeau"

  Opvallend: Club Brugge gaf in Gent een voorsprong uit handen. Dat is dit seizoen nog niet te veel gebeurd. "Dat klopt. Als kritische ziel was ik wel een beetje ontgoocheld in het voetbal van Club Brugge, vaak de lange bal, het middenveld overslaan, wat afwachtend, misschien wel begrijpelijk door de thuisreputatie van Gent en de bekermatch van donderdag, maar de goeie voetballers hebben hun stempel niet kunnen drukken."

   

  "Vormer en Vanaken, gisteren het strijdershart van Brugge, de beslissers Diatta-Dennis-Tau waren veel te wisselvallig en niet scherp genoeg. Pas bij de inbreng van De Ketelaere liep het wat beter, een wissel nog voor de rust, dat zie je niet vaak, dus toch wel opvallend."

   

  "Philippe Clement durft dat, niet wachten tot aan de rust om bij te sturen. Chapeau. Al gaf hij achteraf aan dat hij zelf een fout had gemaakt door Tau te laten starten omdat Tau niet het juiste type speler was voor het zware veld en de intense wedstrijd. Ook dat is opvallend."

  Top 6 kan niet winnen: "Standard is dringend aan de winterstop toe"

  Niet alleen Gent en Club Brugge konden niet winnen. Alle ploegen uit de tops zes verspeelden punten op speeldag 20. "Er waren wel wat verrassingen, ook onderin trouwens met overwinningen voor de laatste twee in het klassement, Cercle Brugge en Waasland-Beveren, tegen ploegen uit de top 6."

   

  "Zulte Waregem kon zich niet opladen om tegen de laatste te spelen. Dat kan gebeuren bij een team dat niet gewoon is om elke week met de druk om te gaan. Waasland-Beveren won dan weer tegen Standard en dat is toch een verrassing. Zeker omdat de Luikenaars op voorsprong kwamen, maar dan zichzelf de das omdeden met een domme rode kaart en een zeer zwakke tweede helft."

   

  "Standard is dringend aan de winterstop toe. Ze liggen uit de Europese beker, uit de Belgische beker en ook in de competitie loopt het niet vlot. Slechts 8 punten uit de laatste 7 wedstrijden. Omdat ook Antwerp niet won, wordt Anderlecht als de winnaar van het weekend naar voren geschoven. Hoe lang is dat geleden?"

  "Wisselvalligheid zal nog wel een tijdje in het spel van Anderlecht zitten"

  Anderlecht de winnaar van het weekend dus, en dat met goed voetbal. "Dat vond ik wel, tegen een zwakke tegenstander, maar goed. Misschien was het wel hun beste wedstrijd van het seizoen. Dat zeg je ook wat makkelijker omdat ze gewonnen hebben."

   

  "Nochtans begon Anderlecht met Zulj en Vlap in de basis en die hebben nog niet veel gespeeld dit seizoen. De thuisploeg had nog altijd veel geblesseerden ook, maar er waren goeie combinaties te zien en je voelt dat het Anderlecht-publiek echt zit te smachten naar goed voetbal en de overwinningen, natuurlijk.

   

  "Met Kompany voor de tweede match op een paar dagen tijd in de basis, Zulj, Chadli, Vlap en Roofe erbij had Anderlecht de nodige extra ervaring. En zo zie je de gekende relativiteit in het voetbal: Michel Vlap, etiket van miskoop op het voorhoofd, dramatisch donderdag tegen Club Brugge in de beker, weggehoond door het publiek, nu een paar dagen later beloond met een applausvervanging na zijn twee doelpunten. Anderlecht ging er kansloos uit in de beker. Nu is er opnieuw dat sprankeltje hoop."

   

  "Feit is dat Anderlecht op vijf punten komt van de zesde plaats en er zijn er nog 30 te verdienen. Vrijdag kan het opnieuw anders zijn na de uitmatch in Antwerp, dat is geen cadeau. Die wisselvalligheid zal nog wel een tijdje in het spel en de prestaties van Anderlecht zitten, vrees ik. Hoogtes en laagtes, dat hoort bij het proces. Noem het de zoveelste nieuwe start."

  "De prestatie van Genk was alarmerend plat"

  Door de nederlaag op Anderlecht ziet Racing Genk paars-wit dichterbij sluipen in de stand, maar vooral de manier waarop het zich presenteerde in Brussel was ondermaats. "Ik had gedacht dat Genk met wat meer vertrouwen zou voetballen na de 6 op 6. Al zeg ik er meteen bij dat het twee overwinningen waren tegen Cercle Brugge en Waasland-Beveren, de laatste twee uit het klassement."

   

  "Maar dit was toch de wedstrijd waarin het moest gebeuren: zelf aansluiten bij de top 6 door te winnen en zo ook concurrent Anderlecht verder terugslaan. Maar zeker in de tweede helft miste ik grinta bij Genk, de beleving die de nieuwe trainer en de technisch directeur Dimitri De Condé zo graag willen zien."

   

  "De prestatie van hun team was veel te plat. Alarmerend plat. Dus wordt dit ook blijkbaar een werk van lange adem. Die open brief vanuit Genk is waarschijnlijk nog niet voor morgen."