Vervecken na Namen: "Als er spektakel en duels zijn, komen mensen wel naar de cross"

  Vervecken op het parcours in Namen.

  De Wereldbeker in Namen schotelde de veldritfans spektakel van de bovenste plank voor met veel modder, valpartijen, lekke banden en spanning. Volgens velen was dit "de cross van het jaar", maar er klonk ook wel wat kritiek. "Hiervoor komen de mensen naar buiten", vindt organisator Erwin Vervecken.

  "Vooral afdaling waar Aerts gevallen is, moeten we evalueren"

  Parcoursbouwer Erwin Vervecken kreeg voor de cross wel wat kritiek op het vernieuwde parcours met onder andere een nieuwe kasseistrook en een zandafdaling, maar een cross zoals gisteren had hij niet kunnen voorspellen. "Het was pure promotie voor de cross. Toeschouwers en journalisten waren laaiend enthousiast. Dat maakt me gelukkig."

   

  "Bij de renners zijn de meningen verdeeld, fiftyfifty denk ik. Iedereen kijkt natuurlijk naar wat hij zelf het liefste doet en beste kan. Daar heb ik respect voor. Ik heb het bijvoorbeeld aan Mathieu van der Poel gevraagd na de race. Hij vond het vorige parcours mooier, maar andere renners vonden het wel fantastisch."

   

  Het parcours is een ding, maar vooral het weer maakte van de cross een spektakel. "Dat weer hebben we niet in de hand. Het was heroïsch, maar ook uiterst lastig voor de renners. Wat we wel in de hand hebben is de veiligheid van de renners en dat viel al bij al wel mee. Behalve die valpartij van bijvoorbeeld Toon Aerts op het einde. Dat gebeurt in gewone crossen ook."

   

  "Gisteren was het nog zwaarder dan het zwaarste scenario dat we in gedachten hadden. Namen is al vaak zwaar geweest, maar dit was heel uitzonderlijk. Er was vooraf veel te doen over die zandafdaling, maar die viel al bij al wel mee, zeker wat betreft de veiligheid."


  "Het is vooral de afdaling daarvoor, diegene die vorig jaar in de omgekeerde richting genomen werd, die we moeten evalueren. Daar zaten heel veel boomwortels en die zijn door de regenval bloot komen te liggen. Het is daardoor dat Aerts gevallen is. Ik weet niet of er een alternatief is, want we zitten in natuurgebied en met beschermd monument. Dus niet alles kan en mag, maar we bekijken het."

  "De beste renners komen naar voor in extreme omstandigheden"

  Hebben de organisatoren niet te veel het spektakel opgezocht? "Het is sport in het extreme, maar dit is waar de mensen voor naar de cross komen. Het heeft een hele dag geregend en toch noteerden we een nieuw toeschouwersrecord: 8.100. Dat is veel voor Wallonië. Er waren trouwens opvallend veel Franstaligen. In de beginjaren van de cross in Namen was dat maar 10 of 15 procent van de toeschouwers, nu is dat veel meer. Ook voor de jeugdinitiatie waren het bijna allemaal Franstalige kindjes." 


  "Het parcours was vorig jaar ook al een zware dobber. Dit weer op het op het vorige parcours zou ook voor bijna dezelfde taferelen gezorgd hebben. Dat is nu eenmaal cross. Een goeie crosser moet op elk parcours uit de voeten kunnen. Het was spektakel, maar ook topsport. De renners kwamen helemaal leeg over de meet. De beste renners komen naar voor in extreme omstandigheden."

   

  "Er wordt in de pers wel eens gesproken over de dood van de cross, maar dat is absoluut niet waar. Als er spektakel is, als er een duel is op het scherp van de snee, dan zijn de kijkers er wel."

   

  Moeten alle omlopen dan zwaarder worden? "Dat kan niet in Vlaanderen, maar het mag wel iets hebben. Met Kortrijk en Beringen hadden we ook nieuwe omlopen. Dan is er altijd kritiek, maar na de cross verstomt die kritiek. Ook renners snakken naar vernieuwing."

  Bekijk nog eens de spektakelrijke cross in Namen