Vandenbempt: "Ik heb het gevoel dat Coucke een beetje geïsoleerd geraakt"

  Peter Vandenbempt in Extra Time.

  Euforie was er nog net niet, maar toch was de opluchting groot gisteren in het Lotto Park na de zege van Anderlecht tegen Racing Genk. Is alles dan peis en vree bij de recordkampioen en staan alle neuzen in dezelfde richting? Peter Vandenbempt schetst hoe de kaarten liggen bij RSCA.

  "Anderlecht is een club in een soort impasse"

  Anderlecht blijft zich met ups en downs presenteren. Hoeveel geduld heeft Marc Coucke nog? "Ik denk dat het geduld van Coucke al langer op is", pikte Peter Vandenbempt in tijdens Extra Time.

   

  "Naar buiten blijven ze wel altijd communiceren dat ze één grote eenheid vormen en dat ze allemaal overtuigd zijn van het slagen van het project, maar de verhalen die daar over verteld worden - ook van binnenuit - zijn helemaal anders."

   

  "Anderlecht is op dit moment - en dan heb ik het over het totale beleid - een club in een soort impasse, als ik dat goed begrijp. Het is niet zo moeilijk om achter die verhalen te komen, want ze worden zeer gretig verteld vanuit de club zelf. Ook in bestuurskamers van concurrerende clubs."

   

  "Dan heb ik het gevoel dat Coucke op een of andere manier een beetje geïsoleerd geraakt binnen zijn eigen club. Misschien is tweespalt een beetje te sterk uitgedrukt, maar de visies lopen niet helemaal gelijk, of de manier waarop ze daar moeten geraken."

   

  "Je hebt de mannen die blind varen op wat Kompany en zijn hele gezelschap vertelt en anderen die denken dat ze misschien toch een correctie moeten doorvoeren."

   

  "Er is intern natuurlijk heel veel kritiek op Coucke, maar ik noem het een vorm van stemmingmakerij. Ik hoor af en toe: als het nog een tijdje duurt, dan zal hij de club verkopen. Maar ik denk dat ze dan hun wensen voor werkelijkheid nemen. Zo makkelijk loopt hij niet weg."

  Michael Verschueren en Marc Coucke.

  "Coucke kan overwegen om sleutelbos of paar sleutels terug te vragen"

  "Er is ook onvrede bij bijvoorbeeld aandeelhouders", vervolgt Peter Vandenbempt. "Zij hebben een put van 27 miljoen euro gezien. Coucke schrijft die graag toe aan het verleden en het mislopen van Europees voetbal, maar dat is maar een deel van het verhaal."

   

  "Er zijn inderdaad bressen geslagen in het verleden, maar hij heeft zelf ook al flink uitgegeven. De mensen die nog dolenthousiast waren op het moment dat hij gekomen is, zijn dat 2 jaar later een heel stuk minder."

   

  "Ik vraag me af: in welke richting gaat het evolueren? Als je die verhalen nu hoort zoals het er nu aan toegaat intern, dan gaat er op een bepaald moment toch iemand een bepaalde koers moeten varen. Naar buiten communiceren ze anders, maar dat is niet de waarheid, stel ik vast."

   

  "Hoe je het ook draait of keert: Coucke heeft na een half jaar project het recht om enigszins ontevreden te zijn. Er is flink geïnvesteerd in de zomer en hij heeft de sleutels aan Kompany gegeven, zoals hij dat zelf heeft gezegd. Maar hij kan op een bepaald moment wel overwegen om zijn bos terug te vragen of toch een paar sleutels."

  Coucke heeft na een half jaar project het recht om enigszins ontevreden te zijn. Hij heeft de sleutels aan Kompany gegeven, maar hij kan op een bepaald moment wel overwegen om zijn bos terug te vragen of toch een paar sleutels.

  Peter Vandenbempt

  "Het is een explosieve situatie die toch niet kan ontploffen"

  "Hij heeft bijvoorbeeld ook voorgesteld aan de raad van bestuur om een drietal externen aan de raad toe te voegen om meer knowhow en ideeën van buitenaf te hebben", weet Peter Vandenbempt. "Dat is toch geen daad die je stelt als je helemaal tevreden bent over de manier waarop er gewerkt wordt?"


  "Die mensen die zeer ontevreden zijn geweest over de heftige manier waarop hij is binnengekomen en waarop hij Roger Vanden Stock en andere clubgetrouwen heeft buitengezet, die komen nu ook weer boven water en doen er ook aan mee."


  "Het is, denk ik, een soort explosieve situatie, die toch niet kan ontploffen. Het is niet dat ze diametraal tegenover elkaar staan, maar de twee partijen zijn toch tot mekaar veroordeeld of zijn aan elkaar vastgeketend. Het is niet alleen sportief een moeilijk verhaal."

   

  "Als Anderlecht nu bovenaan stond, was het een ander verhaal. Dan was wat er is gebeurd geslaagd. Nu niet. Het kan wel zijn dat Vincent Kompany nog veel geduld heeft, maar anderen niet."

  Bekijk het fragment in Extra Time: