Ga naar de inhoud

meest recent

Team van Tien (5): wie waren de beste middenvelders van het decennium?

 zo 5 januari 2020 08:45

Onze verdediging staat al als een huis en op het middenveld kennen we onze flanken al met De Bruyne en Perisic. Maar wie maken de ruggengraat uit van ons Team van Tien?

Beste defensieve middenvelder: Cheikhou Kouyaté

Heel wat defensieve middenvelders met naam en faam speelden de voorbije jaren in België, maar toch is er een opvallende consensus bij ons panel. "Cheikhou Kouyaté: een wonder der natuur", zegt Peter Vandenbempt. "Fysiek onuitputtelijk vermogen, maar ook een sleutelspeler in de titel onder Hasi, die hem doorschoof naar het middenveld."

 

"Er is inderdaad een stevig lijstje kanshebbers", stelt ook Bert Sterckx vast. "Zo was Ndidi enorm sterk. Maar toch ga ik voor Kouyaté, die jaren op een rij een nuttige pion was en Anderlecht op die manier naar verschillende successen leidde."

 

"Met Biglia, Dendoncker, Kouyaté en zelfs Trebel heeft Anderlecht veel talent op deze positie gehad", wikt en weegt Stef Wijnants. "Aanvankelijk leek Kouyaté zijn carrière als centrale verdediger te maken, maar een ingreep van Hasi maakte van hem een verdedigende middenvelder. Op deze positie heeft hij in de Premier League al een mooie carrière bij elkaar gevoetbald."

 

"Hij heeft uitschuifbare benen en is technisch uitstekend", vindt Eddy Demarez. "Hij combineert alles wat een goeie "controleur" moet hebben. Biglia en Ndidi zet ik daar een trapje onder."

 

Eddy Snelders vat nog eens de sterke punten van de Senegalees samen: "Een groot loopvermogen, veel balrecuperatie, snel, wendbaar, een stevig kopspel, intelligent, maar toch met extra aanvallende impulsen."

 

Resultaten:

 

  1. Cheikhou Kouyaté - 6 stemmen (Peter Vandenbempt, Eddy Snelders, Bert Sterckx, Geert Heremans, Eddy Demarez en Stef Wijnants)
  2. Timmy Simons - 1 stem (Tom Boudeweel)
  3. Ruud Vormer - 1 stem (Frank Raes)

Het decennium van Cheikhou Kouyaté

  • Trofeeën in België: 4 titels met Anderlecht (2010, 2012, 2013, 2014)

 

  • Aantal matchen per club: 193 matchen voor Anderlecht

 

  • Carrière in het buitenland: 4 jaar West Ham United en 2 jaar Crystal Palace, maar (voorlopig) zonder trofeeën

RETRO: Kouyaté scoort - voor de ogen van Mourinho - tegen Zulte Waregem

Beste aanvallende middenvelder: Hans Vanaken

Bij de verdedigende middenvelders was het aanbod al om van te watertanden en ook bij de aanvallende middenvelders moest een moeilijke knoop doorgehakt worden. Hans Vanaken steekt uiteindelijk nipt Youri Tielemans de loef af.

 

"Vanaken is al heel wat seizoenen een der fijnste voetballers op onze velden", zegt Frank Raes. "Goede voeten, snel inzicht, sterk met de kop, een groot loopvermogen én groot scorend vermogen. Hij ziet de openingen voor ze er zijn."

 

Peter Vandenbempt: "Elk jaar is hij een beetje beter en meer beslissend als betrouwbaar kompas waarop het sterke Club Brugge vaart: vista, techniek, mentaliteit en scorend vermogen. Een zeer blinkende Gouden Schoen, het betere werk op onze velden."

 

Resultaten:

 

  1. Hans Vanaken - 3 stemmen (Peter Vandenbempt, Eddy Snelders en Frank Raes)
  2. Youri Tielemans - 2 stemmen (Bert Sterckx en Stef Wijnants)
  3. Thorgan Hazard - 1 stem (Geert Heremans)
  4. Sven Kums - 1 stem (Tom Boudeweel)

Het decennium van Hans Vanaken

  • Trofeeën in België: 1 beker met Lokeren (2014), 2 titels met Club Brugge (2016 en 2018)

 

  • Aantal matchen per club: 85 matchen voor Lommel, 90 matchen voor Lokeren en 230 matchen voor Club Brugge

RETRO: Lokeren-speler Vanaken krijgt Anderlecht met 2 goals op de knieën

Morgen publiceren we het laatste deel van ons Team van Tien. Wie waren de beste aanvallers in onze competitie?