Team van Tien (slot): wie waren de beste aanvallers van het decennium?

  opstelling team van het decennium

  Ontdek hieronder wie voor de doelpunten moet zorgen.

  In onze laatste aflevering van het Team van Tien onthullen we wie de voorbije 10 jaar de beste 2 aanvallers waren op onze velden. De ene speelt anno 2020 opnieuw in de Jupiler Pro League, de andere verliet onze competitie op zijn 18e.

  Beste aanvaller (1): Dieumerci Mbokani

  De prototypische aanvaller uit onze Belgische competitie van het voorbije decennium is Dieumerci Mbokani, die zowel bij Standard (heel even nog), Anderlecht als Antwerp hoge toppen scheerde.

   

  "Hij is met voorsprong de beste diepe spits in België van de voorbije 15 jaar", vindt Peter Vandenbempt. "Titels aangereikt met Anderlecht en Standard. Een complete spits: sterk de bal bijhouden, uitstekende techniek en scorend vermogen. Topklasse."

   

  Eenzelfde geluid bij Frank Raes: "In zijn Belgische jaren was hij telkens de strafste diepe spits: altijd aanspeelbaar, nooit in paniek, slim, een instinct voor de juiste positie en goals en ook nog eens een natuurkracht. En blijkbaar ook onverslijtbaar."

   

  "In het buitenland heeft hij nooit ergens kunnen aarden, maar in onze competitie was hij telkens weer de beste aanvaller", stelt Eddy Demarez vast. "Waar hij ook terechtkwam."

   

  Ook bij Stef Wijnants luidt de conclusie dat Mbokani de spits is met de meeste impact van de voorbije 15 jaar. "2 titels met Standard, 2 met Anderlecht en nu nog altijd speerpunt bij Antwerp. Doelpunten maken is zijn job, al meer dan 100 in Belgische loondienst. In het buitenland was hij minder succesvol, maar voor de Belgische competitie is hij bijzonder geschikt."

  Het decennium van Dieumerci Mbokani

  • Trofeeën in België: 2 titels met Anderlecht (2012 en 2013)

   

  • Aantal matchen per club: 16 matchen voor Standard, 69 matchen voor Anderlecht en 60 matchen voor Antwerp

   

  • Carrière in het buitenland: Mbokani speelde voor Monaco, Wolfsburg, Dinamo Kiev, Norwich en Hull City, maar raakte niet verder dan 2 bekers in Oekraïne

  RETRO: Cercle Brugge verliest van "FC Mbokani"

  Beste aanvaller (2): Romelu Lukaku

  Romelu Lukaku verliet in 2011 al de Belgische competitie, maar in die korte periode bij Anderlecht maakte hij genoeg indruk om de 2e stek in de spits te rechtvaardigen.

   

  "Je kunt eigenlijk niet naast de recordschutter van onze nationale ploeg kijken", vindt Stef Wijnants. "Hij was de jongste topschutter ooit in onze Belgische competitie en bij paars-wit toonde hij al zijn nooit aflantende ijver en neus voor goals, een rode draad door zijn carrière."

   

  "Wat een wil, wat een karakter, wat een nooit aflatende drang om beter te worden bij Lukaku", echoot Eddy Demarez de woorden van Stef Wijnants. "Zelfs op zijn 16e was hij al een voorbeeld voor iedereen."

   

  "Hij was al snel te groot voor België", stelt ook Bert Sterckx vast. "Lukaku en Mbokani, een droomduo", vat Geert Heremans samen.

   

  Resultaten:

   

  1.  Dieumerci Mbokani - 6 stemmen (Peter Vandenbempt, Eddy Snelders, Bert Sterckx, Stef Wijnants, Eddy Demarez en Frank Raes)
  2. Romelu Lukaku - 4 stemmen (Bert Sterckx, Geert Heremans, Eddy Demarez en Stef Wijnants)
  3. Aleksandar Mitrovic - 2 stemmen (Tom Boudeweel en Geert Heremans)
  4. Carlos Bacca - 1 stem (Eddy Snelders)
  5. Mbaye Leye - 1 stem (Frank Raes)
  6. Matias Suarez - 1 stem (Tom Boudeweel)

  Het decennium van Romelu Lukaku

  • Trofeeën in België: 1 titel met Anderlecht (2010)

   

  • Aantal matchen per club: 74 matchen voor Anderlecht

   

  • Carrière in het buitenland: 1 FA Cup met Chelsea (2012), later ook nog gespeeld voor West Bromwich, Everton, Man.Utd en Inter, maar (voorlopig) zonder extra eremetaal

  RETRO: Jonge Lukaku geeft visitekaartje af tegen Gent

  Het Team van Tien volgens de Sporza-voetbalmannen

  opstelling team van het decennium

  Met dit team win je zo het Belgisch voetbalkampioenschap.