Beste Belgische club op Europese ranglijst aller tijden? Anderlecht op 16e plaats

  Anderlecht speelde vorig seizoen in de Europa League, dit jaar komt het niet in actie in Europa.

  Anderlecht speelt dit seizoen geen Europees voetbal en zal nog flink uit zijn pijp moeten komen om volgend jaar actief te zijn in Europa, maar paars-wit is wel nog altijd de beste Belgische vertegenwoordiger in een ranking van Europese teams op basis van hun punten in Europacup I en de Champions League.

  Real Madrid is afgetekend leider

  De Europese voetbalbond publiceerde vandaag een ranglijst van Europese teams op basis van punten die ze in de Europacup I en de latere Champions League gesprokkeld hebben.

   

  In dit historische klassement staat Real Madrid afgetekend op de eerste plaats. Met 13 eindzeges, 50 deelnames en 437 wedstrijden doet geen enkel team in Europa beter. 262 zeges en 76 draws leverden 600 punten op, Bayern München komt met 474 punten op de tweede plaats niet eens in de buurt. FC Barcelona (446), Manchester United (374) en Juventus (349) vervolledigen de top 5.

   

  Een zege leverde twee punten op, een draw eentje en het resultaat na verlengingen telt. Wedstrijden waarbij er strafschoppen aan te pas kwamen leverden een punt op.   

   

  Wat verderop komt Anderlecht als Belgische nummer een op een 16e plaats terecht, na 200 wedstrijden, 70 zeges en 44 draws. Met 184 punten houdt de Belgische recordkampioen onder meer Atletico Madrid (170), Borussia Dortmund (166), Valencia (149) en PSG (142) achter zich.

   

  Paars-wit speelde dan ook 55 seizoenen op rij Europees, een reeks die pas dit seizoen aan zijn einde kwam. Competitieleider Club Brugge is 41e met 99 punten, Standard staat op de 64e plaats met 60 punten.

  Witsel en Van Himst

  De Belg met de meeste wedstrijden in de Champions League of Europacup I achter zijn naam is Axel Witsel. Hij speelde tot nu toe 64 keer op het kampioenenbal voor Standard, Benfica, Zenit en zijn huidige werkgever Borussia Dortmund.

   

  Daarna volgen Olivier Deschacht (63), Vincent Kompany (63), Timmy Simons (58), Filip De Wilde (57) en Daniel Van Buyten (55). Recordhouder is Iker Casillas met 181 wedstrijden.   

   

  De Belgische topschutter aller tijden op het kampioenenbal is Paul Van Himst met 20 treffers, gevolgd door Luc Nilis (18). Van de huidige generatie Rode Duivels vinden we Dries Mertens (16) en Romelu Lukaku (12) terug. Met 129 doelpunten is Cristiano Ronaldo recordhouder, voor Lionel Messi (114) en Raul (71).