WADA ziet stijging positieve controles: Italië op kop, Rusland "slechts" 5e

  De boodschap "play true" van het WADA zal nog wat duidelijker moeten worden.

  Het aantal op doping betrapte sporters steeg in 2017 wereldwijd tot 1804. Dat is 13,1 procent hoger dan in het jaar ervoor. Dat meldde het Wereldantidopingagentschap (WADA) in het vijfde jaaroverzicht van de organisatie. 

  Italië en bodybuilding koplopers, België op plek 8

  In Italië werden in 2017 de meeste overtredingen van de dopingregels vastgesteld (171), gevolgd door Frankrijk (128) en Verenigde Staten (103). België was nummer 8 op de lijst met 54 positieve controles. De boosdoeners waren actief in 93 sportdisciplines en afkomstig uit in totaal 114 landen.

   

  Rusland stond 'slechts' op de 5e plaats met 82 dopinggevallen in 2017. Het WADA legde het land eerder deze maand een schorsing van 4 jaar op wegens omvangrijke dopingfraude. Het land mag daardoor niet deelnemen aan de Olympische Spelen en WK's in diverse sporten. Het Russische antidopingagentschap Rusada tekende intussen bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) al beroep aan tegen deze sanctie.

   

  In 2017 werden in bodybuilding de meeste overtreders gepakt (266), gevolgd door atletiek (242) en wielrennen (218). Voetbal staat op de zesde plaats. Volgens het rapport van het WADA werden in het betreffende jaar ruim 245.000 dopingcontroles uitgevoerd.