UEFA legt Turkije 50.000 euro boete op voor militaire groet

    De militaire groet die de Turkse nationale voetbalmannen in oktober herhaaldelijk brachten komt de Turkse bond op een boete van de Europese voetbalbond (UEFA) te staan. 16 spelers kregen een waarschuwing, individuele straffen zijn er niet.

    De Turkse internationals groetten in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Albanië en Frankrijk. Het gebaar wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië. Na de wedstrijd tegen Albanië werd een foto van de selectie verspreid op het officiële Twitteraccount van het nationale elftal met de boodschap dat ze "de overwinning opdragen aan de dappere soldaten en medemartelaren".

     

    Daarop kwam internationaal heel wat kritiek. De UEFA verbiedt het refereren aan politiek of religie bij een wedstrijd. Vandaar de sancties.