• home
 • video
 • pas verschenen

  Team van Tien (1): wie waren de doelman en coach van het decennium?

  Nu we de bladzijde van het jaar 2019 hebben omgeslagen, hebben we ook een decennium afgesloten. Maar wie drukten de voorbije 10 jaar het meest hun stempel op onze competitie? We deden een rondvraag bij onze voetbalmannen. In deel 1 komen de doelman en de coach aan bod.

  Beste doelman: Thibaut Courtois

  Thibaut Courtois speelde amper 1 jaar in dit decennium, want in 2011 verkaste hij al naar Chelsea (en meteen door naar Atletico Madrid). Toch toonde hij in dat ene jaar genoeg om bijna unaniem al zijn concurrenten de loef af te steken.

   

  "Zelfs in dat ene (kampioenen)jaar bij Genk heeft Courtois getoond dat hij de allerbeste doelman aller tijden in onze competitie is geweest", stelt Peter Vandenbempt. "Hij was op zeer jonge leeftijd zeer bepalend voor de titel van Genk, onder meer met die ultieme save in de slotseconde van de competitie tegen Standard: geen concurrentie dus."

   

  Ook Geert Heremans kan niet om Courtois heen. "Hij moet in deze ploeg staan. Hij is met grote voorsprong de beste keeper in België sinds Michel Preud'homme."

   

  Een zelfde geluid bij Stef Wijnants: "Het lijdt geen twijfel dat de beste Belgische doelman uit de geschiedenis in dit lijstje thuishoort. Zijn impact op het Genk tijdens het kampioenenjaar was enorm. Die saves tegen Standard staan bij elke Belgische voetballiefhebber op het netvlies gebrand."

   

  Eddy Demarez: "Courtois is wereldklasse. Je hebt ook nog andere goeie tot uitstekende doelmannen uit die periode, maar niemand komt nog maar in de buurt bij Courtois, zelfs niet van de piepjonge versie ervan."

   

  Resultaten:

   

  1.  Thibaut Courtois - 5 stemmen (Peter Vandenbempt, Bert Sterckx, Geert Heremans, Eddy Demarez)
  2. Silvio Proto - 2 stemmen (Frank Raes en Tom Boudeweel)
  3. Guillermo Ochoa - 1 stem (Eddy Snelders)

  Het decennium van Thibaut Courtois

  • Trofeeën in België: 1 titel met Genk (2011)

   

  • Aantal matchen per club: 41 wedstrijden voor Genk

   

  • Carrière in het buitenland: 1 titel met Atletico (2014), 2 titels met Chelsea (2015 en 2017), 1 Europa League met Atletico (2012), 1 Europese Supercup met Atletico (2012), 1 Spaanse beker met Atletico (2013), 1 WK voor Clubs met Real Madrid (2018), 1 FA Cup met Chelsea (2018), 1 League Cup met Chelsea (2015)

  RETRO: Courtois haalt herinneringen op aan titelmatch Genk (Extra Time 2012)

  Beste coach: Hein Vanhaezebrouck

  Bijna even overtuigend als Thibaut Courtois verkiezen de voetbalmannen van Sporza Hein Vanhaezebrouck tot Coach van het Decennium. "Een voetbaldier van het zuiverste soort", vindt Stef Wijnants. "Hij leek na zijn mislukte periode bij Genk het niet te kunnen maken bij een topclub, maar voerde AA Gent op eigenzinnige wijze naar zijn eerste titel ooit en was met Gent de enige dit decennium die de CL-groepsfase overleefde."

   

  Ook voor Peter Vandenbempt geeft de Gent-periode van Vanhaezebrouck de doorslag. "Dat was het strafste sprookje van de voorbije 20 jaar in het Belgische voetbal. Hij heeft de club niet alleen een eerste titel, maar ook een nieuwe dimensie en identiteit gegeven. Altijd gedurfd en attractief aanvallend voetbal. Hollandse branie in Gent, ook op het allerhoogste niveau in de Champions League."

   

  Tom Boudeweel heeft moeite om te kiezen tussen 2 toptrainers en past dan maar een handigheidje toe. "Ik maak Vanhaezebrouck, toch de professor onder de coaches, mijn T1 en kies voor Francky Dury als T2. Die twee samen, dat zou vonken geven."

   

  Eddy Snelders ten slotte is de enige die een ander pad bewandelt en toch voor Philippe Clement kiest. "Een slimme tacticus, maar ook een goede people manager. Veeleisend, maar tegelijkertijd ook zalvend. Een kampioenenmaker bovendien. Clement maakte de voorbije jaren een snelle en steile opgang in het trainersgild."

   

  Resultaten:

   

  1.  Hein Vanhaezebrouck - 4 stemmen (Peter Vandenbempt, Stef Wijnants, Tom Boudeweel en Frank Raes)
  2. Philippe Clement - 2 stemmen (Eddy Snelders en Eddy Demarez)

  Het decennium van Hein Vanhaezebrouck

  • Trofeeën in België: 1 titel met Gent (2015), 1 Supercup met Gent (2015)

   

  • Aantal matchen per club: 169 voor Kortrijk, 168 voor AA Gent, 62 voor Anderlecht

  RETRO: Vanhaezebrouck en co als volkshelden onthaald na titel

  Morgen aflevering 2 van het Team van Tien. Wie waren de beste links- en rechtsachter van het voorbije decennium?