Surflegende Kelly Slater moet olympische droom opbergen

  Kelly Slater in actie (archieffoto).

  Kelly Slater heeft zich niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. De 47-jarige surflegende slaagde er niet in om zijn landgenoot en buurman John John Florence voor te blijven op de olympische ranking.

  Slechts 20 mannelijke (en 20 vrouwelijke) surfers mogen naar Tokio volgend jaar. De eerste tickets bij de mannen werden uitgedeeld op basis van de eindstand in de World Surf League, die afgesloten werd na de Pipe Masters op Hawaï.

   

  Omdat elke land maximaal 2 surfers mag afvaardigen moest elfvoudig wereldkampioen Slater op de Masters de finale halen om het tweede Amerikaanse ticket te bemachtigen. Maar hij verloor in de halve finales van de latere winnaar: Italo Ferreira uit Brazilië.

   

  "Surfen op de Olympische Spelen zou de kers op de taart van mijn carrière zijn", had Slater gezegd. Maar zijn vriend John John Florence eindigde 1 plaats boven Slater in de World Surf League.

   

  Florence, wereldkampioen in 2016 en 2017, miste een half jaar door gescheurde kruisbanden, maar zijn kwartfinale in de Masters volstond voor het OS-ticket. Slater en Florence waren jarenlang buren op Hawaï en Slater was een soort mentor voor Florence.

  Florence krijgt in Tokio het gezelschap van Kolohe Andino. "Dit is een dream team", zegt USA Surfing CEO Greg Cruse. "Onze surfers zijn de besten ter wereld en zijn waardige vertegenwoordigers van onze sport en ons land." Bij de vrouwen sturen de Verenigde Staten Carissa Moore en Caroline Marks naar de Olympische Spelen.

  Kelly Slater scoorde de enige perfecte "10" op de Masters