Olympische Spelen zullen Japan minstens 11,5 miljard euro kosten

  De Olympische Spelen van volgende zomer (24 juli-9 augustus) in Tokio zullen ongeveer 1.350 miljard yen (11,5 miljard euro) kosten. Dat maakte het Japanse organisatiecomité vrijdag bekend.

  Van de 1.350 miljard yen betaalt de stad Tokio 597 miljard yen (4,91 miljard euro), het organisatiecomité 603 miljard yen (4,96 miljard euro) en de centrale regering 150 miljard yen (1,23 miljard euro).

   

  De vele kosten hebben in Japan tot een polemiek geleid. Volgens een auditcommissie zouden de werkelijke kosten, gemaakt door de centrale regering, veel hoger oplopen, tot wel 1060 miljard yen (bijna 9 miljard euro).

   

  Een meevaller zijn de inkomsten uit sponsoring en kaartverkoop. Die gaan boven de verwachte 30 miljard yen (247 miljoen euro). Dat dekt volgens de organisatie de extra kosten die gemaakt werden voor transport en veiligheid, en de strijd tegen de hitte. De organisatie houdt nog een reserve van 27 miljard yen (222 miljoen euro) achter de hand voor eventuele noodgevallen.

  Een van die noodgevallen kan de kostprijs zijn om de olympische marathons en het snelwandelen te verplaatsen van Tokio naar Sapporo. Die verhuizing kwam er door de vrees voor de hoge temperaturen in Tokio.

   

  Het organisatiecomité en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn momenteel nog  aan het onderhandelen om te bepalen wie dit kostenplaatje zal dragen.