VIDEO: Club schrijft kinderboek over verdraagzaamheid, spelers lezen voor

  Jelle Vossen en Hans Vanaken lezen voor in een basisschool in Brugge.

  Club Brugge pakt op de laatste dag voor de kerstvakantie uit met een bijzonder kinderboek. De competitieleider maakte met "De beer en zijn sjaal" een hartverwarmend kerstverhaal over verdraagzaamheid. Jelle Vossen en Hans Vanaken gingen het boek voorlezen in een basisschool in Brugge.

  Vossen en Vanaken spraken voor deze gelegenheid eens niet met hun voeten, maar ze lazen het boek in primeur voor aan de kinderen van het tweede leerjaar van basisschool "Zandstraat" in Brugge.


  "Het is een bijzondere dag voor kleine beer. Hij gaat naar het voetbal, zijn eerste keer", zo opende Vanaken het voorleesuurtje. Die beer draagt toch wel een blauw-zwarte sjaal zeker, "mijn lievelingskleuren". Op weg naar het voetbal komen ze vast te zitten, omdat de brug kapot is. Maar er zijn ook nog heel wat andere dieren met sjaals van andere voetbalclubs. Je raadt het al: met hun sjaals halen ze toch de overkant. En zijn ze net op tijd voor de wedstrijd.


  De dieren werken dus samen, ook al supporteren ze allemaal voor een andere club. De boodschap is duidelijk: "Het gaat over clubliefde en respect en is een duidelijk statement tegen hooliganisme en racisme", stelt Club. "Met dit kinderboek wil Club Brugge samen met zijn supporters het goede voorbeeld geven. (lees voort onder de tweet)

  "Jammer dat er zaken als racisme gebeuren"

  Verdraagzaamheid en voetbal gaan immers te weinig hand in hand. Dat beseft ook Vanaken: "Elke week of om de 2 weken komt er wel iets in het nieuws van racisme. En dat zou niet mogen. Iedereen voetbalt voor zijn plezier. En dan is het jammer dat zulke dingen gebeuren."

   

  Voorlezen uit een boek, het is eens iets anders dan trainen, tackelen of scoren. Al is Vossen het wel gewoon, hij is naast voetballer ook papa: "Ik lees elke avond een verhaaltje voor. Dat is altijd een leuk moment, kinderen zijn altijd heel geboeid. En dat was vandaag niet anders."

  Het boek "De beer en zijn sjaal" is niet te koop, maar wordt onder andere verdeeld in alle Vlaamse bibliotheken en staat ook op het internet. Er is ook een Franstalige versie: die ging Clinton Mata voorlezen in een school in Doornik.

  Verslag in het Journaal:

  Club Brugge knipoogt naar collega-clubs