Wandel door de jeugd van Lionel Messi: geboortestad Rosario zet parcours uit

  Kleurrijke muurschilderingen van Messi tonen hoe trots de inwoners van Rosario zijn op hun ster.

  De Argentijnse stad Rosario wil zich meer op de toeristische markt gooien. In de geboortestad van Lionel Messi is er nu een parcours over de jeugd van Messi. De buren en vrienden uit zijn kindertijd delen graag anekdotes.

  De fans van Lionel Messi hebben er een "attractie" bij. In Rosario, de stad waar Lionel Messi zijn kinderjaren beleefde, kun je in de voetsporen van de jonge Messi treden. het parcours met 10 stops is volledig gratis en er is een meertalige app om je te begeleiden.

   

  Messi zag op 24 juni 1987 het levenslicht in het Garibaldi-ziekenhuis in Rosario. Hij bleef er wonen tot 2000, toen hij verhuisde naar Barcelona. Het stadsbestuur heeft nooit een echt goeie band gehad met Messi en hoopt dat te veranderen met dit initiatief. "We willen tonen dat er veel verhalen achter de superster schuilen."

   

  Toen Messi kind was in zijn geboortestad Rosario amuseerde hij zich met het bouwen van kampen, verstoppertje te spelen met zijn vrienden en af en toe citroenen plukken bij de buurman om limonade te maken. Zulke verhalen krijg je te horen en te lezen tijdens het toeristische parcours.

   

  De buren en vrienden uit de kindertijd van Messi delen gretig hun verhalen en anekdotes. "Leo was net als de andere kinderen uit onze wijk", zegt Diego Vallejos, een van zijn jeugdvrienden."Soms maakten we waterballonnen en gooiden die naar de voorbijrijdende bussen."

  "We willen niet zozeer zijn sportieve prestaties eren"

  Kleurrijke muurschilderingen van Messi tonen hoe trots de inwoners van Rosario zijn op hun ster. In het recent geopende sportmuseum van Rosario heeft Messi een eigen afdeling gekregen. Daar zie je onder meer zijn eerste aansluitingskaart voor Newells's Old Boys. 

   

  "We willen niet zozeer zijn sportieve prestaties eren, maar eerder de reis die hij heeft afgelegd. We zien maar het topje van de ijsberg van wat topsporters allemaal moeten doormaken.", zegt Juan Echeverria, de coördinator van het museum. De vader van Messi heeft al toegezegd om meer memorabilia te doneren.

  De eerste aansluitingskaart van Lionel Messi.

  De aansluitingskaart van Messi bij een shirt van Newell's Old Boys.

  Een van de vele muurschilderingen van Messi in Rosario.

  Het voetbalveld waar Messi zijn eerste voetbalstappen zette.