Anderlecht-Club in de beker: 3 memorabele finales in 10 ontmoetingen

  Lior Refaelov was in 2015 de matchwinnaar met een heerlijke volley.

  Anderlecht en Club Brugge strijden vanavond voor een plaats in de halve finales van de Croky Cup. Tien keer eerder kwamen de Belgische topclubs elkaar tegen in de Beker van België. Vooral de 3 finales zijn memorabel.

  2015: Heerlijke volley Refaelov beslist zinderende finale

  De meest recente ontmoeting tussen Anderlecht en Club Brugge in de beker was in de finale in 2015. Een heerlijke match eindigt zinderend na de late gelijkmaker van Mitrovic en de weergaloze volley van Refaelov als climax.

   

  Het is de eerste prijs voor Club Brugge in acht jaar en dat leidt tot tranen bij voorzitter Bart Verhaeghe. Die draagt de triomf op aan zijn overleden vader.

  Emotionele Bart Verhaeghe draagt triomf op aan zijn vader

  1977: Club wint "Davies Cup" na "mooiste bekerfinale"

  Op een heerlijke zonnige dag zijn meer dan 50.000 toeschouwers getuige van wellicht de spectaculairste bekerfinale. Anderlecht leidt na een kwartier met 2-0 na 2 heerlijke goals en na een halfuur kijkt Club Brugge tegen een 3-1-achterstand aan.

   

  Maar onder meer dankzij de Engelse spits Roger Davies zet Club het toch nog recht. Davies scoort twee keer na de rust en loodst Club zo naar de dubbel. Die bekerfinale krijgt de naam "Davies Cup". 

  Roger Davies kijkt in 2015 nog een keer naar "zijn" finale

  1994: Anderlecht triomfeert tegen Club op Sclessin

  Door werkzaamheden op de Heizel moeten Anderlecht en Club Brugge uitwijken naar Luik en Sclessin om de bekerfinale van 1994 te spelen. In een spannende finale halen twee spelers van Anderlecht hun gram: Bruno Versavel en Luc Nilis.

   

  Versavel is door bondscoach Paul Van Himst niet geselecteerd voor het WK in de VS een maand later en bewijst het ongelijk van de bondscoach door knap de score te openen voor Anderlecht. Nilis voelt zich al even niet meer gewaardeerd door de Anderlecht-aanhang en trekt na het seizoen naar PSV. Hij beslist de match met de 2-0 en neemt afscheid met een trofee.