Concurrent minder voor Belgische ruiters: Canada niet naar de Spelen

  Pieter Devos, een van de Belgische speerpunten voor Tokio.

  De Belgische ruiterploeg is een concurrent voor de medailles op de Olympische Spelen van Tokio kwijt. Canada wordt namelijk geweerd van de Spelen door een dopingzaak.

  Dopingzaak bij de Canadezen

  Op de Pan-Amerikaanse Spelen in Lima, de hoofdstad van Peru,  pakte Canada deze zomer één van de olympische tickets. Maar amazone Nicole Walker testte achteraf positief op het verboden middel benzoylecgonine.

   

  Op 11 november werd Walker al voorlopig geschorst door de internationale paardensportfederatie FEI, in afwachting van de resultaten van het B-staal. Dat bevestigde intussen de sporen van het verboden middel.

   

  Daarop besliste de FEI dat Canada zijn ticket voor Tokio moet inleveren, Argentinië neemt de plaats in.

  Concurrent minder voor België

  De Belgen werden deze zomer in Rotterdam Europees kampioen per ploeg, de bekroning op een geweldig seizoen. Jos Verlooy pakte op dat EK individueel brons.

   

  Momenteel staat Verlooy 15e op de wereldranglijst, de hoogst geplaatste ruiter onder de 25 jaar. Onze beste landgenoot is Pieter Devos, de huidige nummer 5 van de wereld.

   

  Ook in de Nations Cup doen onze landgenoten het de laatste jaren uitstekend. Dat onze ruiters één van onze grootste troeven zijn op olympisch eremetaal is duidelijk.

  Pieter Devos.

  Drama voor Lamaze

  De topman bij de Canadese ploeg is Eric Lamaze, die individueel goud pakte op de Olympische Spelen van Peking (al werd de paardensportcompetitie in Hongkong gehouden).

   

  Lamaze, die nog maar pas hersteld is van een hersentumor, is dus het voornaamste slachtoffer van de dopingzaak rond Walker. Hij wilde in Tokio nog een laatste keer schitteren en met de ploeg een medaille behalen.

   

  Walker gaat wel nog in beroep tegen de beslissing bij het TAS, het arbitragesport voor de sport. Zij voert aan dat ze het middel in Peru wellicht heeft opgenomen bij het drinken van thee, getrokken van coca-bladeren.

  Eric Lamaze.