"Voor het vrouwendarts is dit fantastisch, ze heeft haar zege niet gestolen"

  Fallon Sherrock kan het niet geloven dat ze heeft gewonnen.

  Fallon Sherrock werd gisteravond de eerste vrouw die een wedstrijd wist te winnen op het WK darts bij de mannen. De Belgische topdarter Kim Huybrechts juicht deze mijlpaal toe. "Er is geen enkele reden waarom vrouwen minder zouden zijn dan mannen in darts."

  "Voor het vrouwendarts is dit gigantisch", zegt Kim Huybrechts na de zege van Fallon Sherrock op het WK aan Sporza. "In Engeland is ze de grote held, want ze heeft geschiedenis geschreven. De zege was ook terecht, ze heeft fantastisch gespeeld."

   

  "Het was wel een beetje jammer dat het publiek zich tegen de jonge Evans keerde, want hij verdiende dat niet, dat is een toffe kerel. Maar de mensen zijn voor de underdog."

   

  "Ik ken Fallon Sherrock niet persoonlijk, want ze speelt op het vrouwencircuit bij de BDO-bond. De PDC heeft geen apart circuit voor vrouwen, ze moeten daar bij de mannen meedoen. Ze komt me over als een stille en wat timide vrouw. Na haar zege vierde ze ook amper, ze kon het niet geloven."

  "Als man verlies je niet graag tegen een vrouw. Mannelijke trots, zeker?"

  Huybrechts juicht het toe dat de vrouwen de mannen steeds meer het vuur aan de schenen leggen. "Het is al onterecht dat ze ondergeschikt zijn aan de mannen. Zo krijgen ze minder prijzengeld voor hun toernooien."

   

  "Eigenlijk is er geen fysieke reden waarom vrouwen minder zouden zijn dan mannen in darts. Het is vooral een mentale sport."

   

  "Er zijn trouwens nog meer vrouwen die staan te dringen. Eerder deze week had je de Japanse wereldkampioene Suzuki, die slechts in de laatste leg verloor tegen Richardson. Er is ook nog Lisa Ashton en je hebt verschillende Nederlandse vrouwen. Zelfs in België zijn er speelsters die het de mannen moeilijk kunnen maken. Als ik in België een toernooi speel, kom ik niet graag tegen hen uit."

   

  Er is natuurlijk ook nog een ander aspect waarom mannen misschien liever niet uitkomen tegen vrouwen. "Je wil als man liefst niet verliezen tegen een vrouw, dat is wellicht de mannelijke trots. Een beetje macho. Maar hoe meer mannen verliezen tegen vrouwen, hoe meer dit er wel zal uitgaan."

  "Rouwproces na dood van mijn moeder heeft langer dan gedacht geduurd"

  Kim Huybrechts zorgde zelf ook voor vette krantenkoppen door afgelopen zaterdag in de 2e ronde af te rekenen met ex-wereldkampioen Rob Cross, de nummer 2 van de wereld. "Dat was toch iets speciaals. Maar nu ben ik al een paar dagen thuis en is het al wat bekoeld."

   

  "Ik heb mentaal een zwaar jaar achter de rug en dan kwam er deze onverwachte zege. In mijn hoofd was er toch een klein feestje."

   

  Huybrechts ging door een diep dal na de dood van zijn moeder. "Ze verloor haar gevecht tegen kanker. Het rouwproces heeft langer geduurd dan ik had gehoopt. Dat heeft me veel energie, tijd en punten gekost."

   

  "Dit jaar was mijn niveau toch al beter, maar het geluk zat niet altijd mee. Hopelijk kan dit WK wat goedmaken."