Lelangue na paleisrevolutie bij Lotto-Soudal: "Beste mensen op beste plaats"

  Gilbert, De Weert en Lelangue op stage op Mallorca.

  Als Anderlecht onder Vincent Kompany een revolutie ondergaan heeft/ondergaat, dan is Lotto-Soudal de evenknie in de wielersport. Met Philippe Gilbert als inspirator en algemeen manager John Lelangue als kapitein van het schip. "Een echte leider kan veel veranderen voor deze ploeg", zegt Lelangue over zijn boegbeeld.

  "Gilbert? Nog niet gesproken over na 2022"

  Lotto-Soudal heeft een kleine gedaantewisseling ondergaan: Philippe Gilbert (37) is teruggekeerd naar het oude nest en moet samen met John Degenkolb (30) een succesvolle tandem worden.

   

  "We hebben twee nieuwe leiders en we kunnen positief kijken naar de toekomst", stelt algemeen manager John Lelangue. "Gilbert blijft altijd een echte patron. Dat was zo bij BMC (waar Lelangue met Gilbert samenwerkte) en wellicht ook bij Deceuninck-Quick Step."

   

  "Hij heeft leiderschap, legitimiteit en het charisma om dat te doen. Hij spreekt voor, tijdens en na de koers en iedereen luistert. Hij trekt de ploeg omhoog en daarom was het belangrijk om hem terug te hebben. Een echte leider kan veel veranderen voor Lotto."

   

  Veteraan Gilbert kreeg een contract van liefst 3 jaar aangeboden. "Ik weet dat Phil nooit het jaar te veel zal doen. Hij traint zoals een junior en heeft motivatie, ambitie en doelen. Ik heb vertrouwen dat hij offensief en met resultaten zal blijven koersen tot zijn laatste dag. In 2021 keert het WK terug naar België: het zou mooi zijn om zijn carrière te beëindigen met die mooie trui."

   

  Is Lelangue van plan om Gilbert na die 3 jaar in zijn staf op te nemen? "Ik heb altijd graag met hem gewerkt. Hij heeft een echte visie over deze sport. Maar er is nog niet nagedacht of gesproken over dat onderwerp, enkel over het contract van 3 jaar. Over na 2022 hebben we nog niet gesproken."

  "Sergeant blijft mijn sportieve rechterhand"

  Algemeen manager John Lelangue is een jaartje aan de slag bij Lotto-Soudal. Mondjesmaat heeft hij zijn visie geïmplementeerd. Was Lotto-Soudal de voorbije jaren een beetje ingedommeld?

   

  Lelangue: "Ik ben niet hier om de ploeg van Lelangue te maken of om te kijken hoe het vroeger was. We hebben een echte visie met de ploeg, sponsors, staf en renners en kunnen bouwen met de nieuwe leiders. Het is Lotto-Soudal en dat blijft zo, maar we moeten ambitieus zijn."

   

  De voorbije maanden waren best woelig, met onder meer een rel rond Kevin De Weert en de "degradatie" van Marc Sergeant. "Sergeant blijft onze sportieve specialist en is mijn rechterhand op dat vlak. Hij heeft nu wel wat meer afstand genomen, om het van iets verder te bekijken. Zo kan hij ook naar beloftekoersen gaan om te kijken naar de toekomst."

   

  "En De Weert is voor mij geen sportdirecteur, maar wel een performance manager. Dat was niet zo bij mijn aankomst bij de ploeg. Nu kan hij testen doen, kijken naar voeding, ploegentijdritten, de sprinttrein, het materiaal, ..."

   

  "Ik heb niets uitgevonden. Dit is iets wat bestaat bij veel WorldTour-ploegen, destijds ook al bij BMC. Het is normaal dat we die richting uitgaan. De beste mensen zitten op de beste plaats."

  Ik heb niets uitgevonden. Dit is iets wat bestaat bij veel WorldTour-ploegen, destijds ook al bij BMC. Het is normaal dat we die richting uitgaan. De beste mensen zitten op de beste plaats.

  John Lelangue over de verschuivingen bij Lotto-Soudal