Ga naar de inhoud

Dupont verspeelt goud op EK strandracen aan "oneerlijke" Slik: "Ik vind het triestig"

Ondanks zijn zilveren medaille kan Timothy Dupont nog lachen.

Afgelopen weekend veroverde Timothy Dupont (Wanty-Gobert) zilver op het EK strandracen. Toch bleef hij met een bittere smaak achter, want hij vindt dat de Nederlandse winnaar Ivar Slik vals heeft gespeeld door een stuk van het parcours af te snijden.

"Ik lag de hele wedstrijd aan de leiding, maar er was in elke ronde een S-bocht om het strand op te rijden", vertelt Timothy Dupont het wedstrijdverhaal bij Sporza. "Die bocht zorgde ervoor dat je wat snelheid verloor. Het merendeel van het peloton reed echter gewoon rechtdoor naar beneden, zonder die bochten te nemen."

 

"Omdat ik vooraan reed, zag ik niet wat er achter mij gebeurde. Ik had tijdens de koers wel door dat ze op dit punt telkens snel terugkeerden, maar ik had niet verwacht dat het op deze manier gebeurde."

 

"In de laatste ronde begon ik ook als eerste aan dat stuk. Op het strand zelf had Slik in 1-2-3 150 meter voorsprong. Dat was op 2,5 kilometer van de finish. Dan weet je dat het game over is."

Beelden van de bewuste passage, met eerst de "brave" renners en daarna de afstekers

"Titel was plezant geweest, maar lag er niet wakker van"

Dupont diende achteraf nog vruchteloos een klacht in bij de UCI. Volgens winnaar Slik is het toegestaan om je eigen route te rijden tijdens een strandrace. "Maar als er linten staan (de beelden suggereren dat die er niet waren, red), moet je daar altijd tussenrijden. Enkel op het strand zelf, mag je je route kiezen."

 

"Als je het parcours afsnijdt, zou de UCI toch maatregelen moeten nemen. Maar ik ga er zelf nu niets meer mee doen. De titel was plezant geweest, maar ik lag er niet wakker van. Ik doe die strandraces gewoon als training op het wegseizoen. Ik doe het graag en het breekt de winter. Maar ik bereid me daar niet speciaal op voor."

 

"Als Slik op een eerlijke manier gewonnen had, had ik me daar ook zonder problemen bij neergelegd. Na de koers had hij dan nog een grote mond, terwijl hij voelde dat hij verkeerd was. Ik vind dat triestig."

Slik verdedigt zich op Instagram: "Ik heb niet afgesneden"

Ivar Slik ontkent niet dat hij het stuk heeft afgesneden, maar dat was volgens hem toegestaan. "Je kon die bocht nemen om het strand op te gaan, maar je kon ook steil van de boulevard het strand op rijden. Dit was risicovoller, maar sneller. Welke route je nam, werd aan de renners overgelaten. Er stond niets afgezet met hekken of linten, in tegenstelling tot andere passages in het parcours."

 

"Na afloop heeft Dupont een klacht ingediend bij de jury. Die is teruggereden naar de betreffende plek en heeft de situatie opnieuw bekeken. Zij kwamen tot de conclusie dat ik niets verkeerd heb gedaan. Er was nooit discussie om mij te diskwalificeren."

 

"Ik heb veel respect voor Timothy, maar ben wel teleurgesteld dat hij in de media zegt dat ik heb afgesneden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.