Ga naar de inhoud

Het geheim achter het succes van Wim Fissette: "Ik ben een analytische tenniscoach"

Wim Fissette werkte al samen met verschillende wereldtoppers.

Wim Fissette is een gewilde coach in het tenniscircuit bij de vrouwen. Momenteel werkt hij samen met Naomi Osaka (WTA-3). Wat maakt van Fissette zo'n succesvolle coach? "Ik probeer op basis van data een heel juist wedstrijdplan te maken."

"Data analyseren is een hobby van mij"

Onze landgenoot Wim Fissette behoort tot één van de beste coaches op het vrouwencircuit. Hij werkte al samen met wereldtoppers als Kim Clijsters en Simona Halep en nu heeft hij met Naomi Osaka opnieuw een grandslamwinnares (US Open 2018 & Australian Open 2019) onder zijn hoede

 

"Naomi begint niet altijd met het juiste tactische plan aan een wedstrijd en daarom wilde ze met mij samenwerken", verklaart Fissette zijn aanstelling. "Ik sta in het circuit bekend als een analytische coach. Dat is een hobby van mij. Ik probeer op basis van data een heel juist wedstrijdplan klaar te maken en altijd 2 à 3 dingen te vinden om de wedstrijd te kunnen winnen."

Ik ben al vanaf het begin van mijn carrière bezig met data. Dat is een hobby van mij.

Wim Fissette

Hoe gaat Fissette te werk?

Het woord "data" is gevallen. Het is de rode draad in de succesvolle carrière van Wim Fissette. "Ik ben al vanaf het begin van mijn loopbaan bezig met data", legt de 39-jarige trainer uit.

 

"Vroeger ging ik gewoon met een stuk papier en een pen kijken naar wedstrijden. Dan probeerde ik aan te duiden op mijn papiertje waar een speelster naartoe serveerde, maar sinds een aantal jaar werken we op het tenniscircuit met "SAP Tennis Analytics": een software die alle data en statistieken van speelsters aan de coaches geeft."

 

"Die data bestaat uit beelden en uit cijfergegevens. Dat is op basis van Hawkeye-technologie. Het apparaat dat tijdens de wedstrijd zegt of de bal in of uit was, maar die eigenlijk elke slag registreert."

 

"Zo krijgen wij als coaches exact te zien wat we willen zien. Door die gegevens kunnen we wedstrijden nog beter voorbereiden, maar hebben we ook zicht op zaken waarin onze eigen speler nog beter moet worden."

 

Fissette geeft een voorbeeld van hoe die data-analyse kan worden toegepast. "In het mannentennis is de opslag enorm belangrijk. Als je via beelden en data de opslag van Novak Djokovic gaat analyseren en je kan iets vinden dat erop wijst waar hij gaat serveren, dan win je die wedstrijd misschien wel. Terwijl je zonder die data niet zou winnen."

Angelique Kerber en Wim Fissette.

Hoe belangrijk is het?

"In tegenstelling tot andere sporten is datagebruik in het tennis een beetje nieuw", gaat Wim Fissette voort, "maar het is wel heel duidelijk dat spelers die op de juiste manier data zijn gaan gebruiken, dat die heel succesvol zijn geweest. Spelers die niet met data werken, boeken niet de resultaten die ze willen boeken."


"Er wordt in het tennis weinig over gepraat, maar de toppers hebben ook met specifieke firma's gewerkt die een perfect wedstrijdplan voor de speler in kwestie opmaakten." 

"Datagegevens zijn belangrijk in het hedendaagse tennis, maar het allerbelangrijkste is nog altijd om emoties onder controle te kunnen houden. Spelers moeten op moeilijke momenten nog altijd heel helder kunnen denken, de juiste beslissingen nemen en het dan ook nog eens goed uitvoeren."

 

"Ik noem die software nu altijd mijn assistent-coach. Die zegt een beetje hoe we moeten trainen, maar uiteindelijk ben ik het zelf nog altijd die tegen mijn speler gaat zeggen welke punten we effectief gaan gebruiken."

 

"Sommigen kunnen veel informatie verwerken op de baan, anderen niet. Elke tennisser is anders, daar moet je als coach rekening mee houden. Je moet je als coach altijd aanpassen aan de speler."

 

"Maar ik ben er wel van overtuigd dat data steeds belangrijker gaan worden in het tennis. Ik werk er in elk geval heel graag mee."

Datagegevens zijn belangrijk in het hedendaagse tennis, maar het allerbelangrijkste is dat de spelers hun emoties onder controle kunnen houden.

Wim Fissette

Steekkaart Wim Fissette:

 • Naam: Wim Fissette
 • Leeftijd: 39 jaar
 • Gecoachte speelsters:
  - Kim Clijsters (2009-2011)
  - Sabine Lisicki (2013)
  - Simona Halep (2014)
  - Victoria Azarenka (2015-2016)
  - Petra Kvitova (2016)
  - Sara Errani (2016)
  - Johanna Konta (2016-2017)
  - Angelique Kerber (2017-2018)
  - Viktoria Azarenka (2018-2019)
  - Naomi Osaka (nu)
 • Palmares als coach:
  - 2x US Open (Clijsters 2009 & 2010)
  - 1x Australian Open (Clijsters 2011)
  - 1x Wimbledon (Kerber 2018)
  - 1x WTA-finals (Clijsters 2010)

Wim Fissette.