Pro League zet het licht op groen voor clearinghouse: "Belangrijke stap"

  Pro League-voorzitter Peter Croonen.

  Het clearinghouse, dat de financiële mallemolen rond voetbaltransfers transparanter moet maken, moet in de zomer van 2020 operationeel zijn. Dat heeft de Algemene Vergadering van de Pro League beslist. De Pro League wil op die manier malafide makelaars uit het Belgische voetbal weren.

  "Een zeer belangrijke eerste stap"

  Na het uitbreken van het voetbalschandaal en het fraudedossier wilde de Pro League, de vereniging van profclubs, de wantoestanden met tussenpersonen in het voetbal aan banden leggen. Het werd een werk van lange adem, met verschillende denkoefeningen en pistes.

   

  Het clearinghouse werd al snel het stokpaardje van de Pro League. Het gaat om een onafhankelijk orgaan dat toekijkt op alle contracten die makelaars en spelers afsluiten en dat dus alle transfers en geldstromen in onze competitie transparanter en controleerbaar moet maken.

   

  Na veel vijven en zessen is het voorstel vandaag uiteindelijk unaniem bekrachtigd op de Algemene Vergadering van de Pro League. Als alles goed gaat, moet het clearinghouse operationeel zijn in de zomer van 2020. De oprichting ervan zal 400.000 euro kosten.

   

  "Het is een zeer belangrijke eerste stap", legt Pro League-voorzitter Peter Croonen uit aan Sporza. "Vanaf de zomer van 2020 zullen we transparantie hebben over de geldstromen, zijn er afspraken over het makelaarschap en zullen bepaalde belangenconflicten gecontroleerd en gesanctioneerd kunnen worden."

   

  "Clubs, spelers en makelaars zullen de regels moeten respecteren, moeten zorgen voor maximale transparantie en zullen ook moeten leven met het gegeven dat er verregaande sancties kunnen worden uitgesproken als de regels niet gerespecteerd worden. Dan gaat het over het verliezen van licenties of speelgerechtigheid."

  Mogi Bayat, spilfiguur in het voetbalschandaal.

  "Deel van een groter plan"

  "Ik wil wel benadrukken dat het clearinghouse een onderdeel is van een groter plan", zegt Peter Croonen nog. "Dat plan is heel ambitieus om het voetbal en bij uitbreiding topsport duurzaam en transparant te maken."

   

  Van de Algemene Vergadering kreeg Croonen het mandaat om een plan uit te stippelen om "een draagvlak te creëren voor maatregelen die nodig zijn om een eerlijke competitie te garanderen, internationaal competitief te blijven, jonge in België opgeleide sporters kansen te bieden, clubs transparant te laten functioneren en compliancy en good governance af te dwingen".

   

  "Ik ben blij dat de familie van profclubs zich schaart achter het plan om verregaande maatregelen te nemen, zoals het zich inschrijven in de preventieve witwaswetgeving en het uitvoeren van een ethisch charter met de goksector. We willen ervoor zorgen dat we over een paar jaar naar dit moment kunnen terugkijken als de basis voor de duurzame toekomst van het profvoetbal in België."

   

  Ook het fiscaal en sociaal gunstregime waar voetbalclubs en -spelers van profiteren, valt onder het actieplan dat Croonen wil uitwerken. Daarover werd dinsdag op de vergadering van de profclubs, die zelf een voorstel klaar hebben, niet gesproken. "We hebben vanuit de politiek vernomen dat er bereidheid is om te overleggen. Dat overleg zal te gepasten tijde plaatsvinden."