Vuelta 2020: internationale editie met onder meer Tourmalet en Angliru

  Het podium van de voorbije Ronde van Spanje.

  In Madrid is het parcours van de 75e Ronde van Spanje voorgesteld. De Vuelta begint op vrijdag 14 augustus in Nederland en 3.245 kilometer later ligt de finish in Madrid. De route lijkt vooral geknipt voor de klimmers, met aankomsten bergop bij de vleet.

  Het parcours van de 75e Vuelta lijkt vooral geboetseerd voor de klimmers, die van vrijdag 14 augustus tot en met zondag 6 september in de voetsporen van Primoz Roglic zullen proberen te treden.

   

  Het peloton wordt losgelaten met een ploegentijdrit (23 kilometer) in Utrecht en blijft 3 dagen op Nederlands grondgebied. Dat betekent dat op maandag 17 augustus al de eerste rustdag op het programma staat om het peloton naar Spanje te laten reizen, waar ze voornamelijk in het noorden zullen blijven kleven.

   

  Daar is het parcours niet van de poes: er moet meteen stevig geklommen worden en de eerste echte week wordt afgesloten met een ritje om duimen en vingers bij af te likken.

   

  Op zondag 23 augustus gaat het over de Pourtalet en de Aubisque naar de finish op de Tourmalet. Ook de tweede week wordt overigens afgerond op een mythische aankomstplaats: de Angliru. 

   

  Het peloton snijdt de slotweek aan met een tijdrit, die aankomt op een zeer lastige helling. Die chrono-opdracht bestaat uit 33,5 kilometer en vormt met de ploegentijdrit van de openingsdag het enige werk tegen de klok.

   

  Na een Portugees uitje wordt op La Covatilla het klassement in een beslissende plooi gelegd, daags voor de slotrit naar Madrid. Aangezien de route bezaaid ligt met cols en andere reuzen, zal de eindlaureaat wellicht een zeer sterke klimmer zijn.

  De 75e Ronde van Spanje in een notendop:

  • van 14 augustus (Utrecht) tot 6 september (Madrid)
  • 3.245 kilometer
  • slechts 1 rit boven 200 kilometer
  • parcours door 4 landen: Nederland, Spanje, Frankrijk en Portugal
  • 2 tijdritten: ploegentijdrit op openingsdag en "klimtijdrit" bij begin van 3e week
  • aankomsten bergop bij de vleet: Tourmalet en Angliru springen in het oog
  • zonder titelverdediger Primoz Roglic? Jumbo-Visma duidt Steven Kruijswijk als leider aan