Michel Wuyts: "Met Philippe Gilbert haalt Lotto-Soudal zijn Vincent Kompany binnen"

  Philippe Gilbert en John Lelangue

  Philippe Gilbert en wielermanager John Lelangue vormen bij Lotto-Soudal weer een duo.

  Philippe Gilbert (37) bereidt momenteel het nieuwe seizoen voor in Spanje met zijn nieuw team Lotto-Soudal. "Hij zal in hoge mate het reilen en zeilen van de ploeg bepalen", vermoedt onze commentator Michel Wuyts.

  "De patron van de ploeg"

  "Er zal veel op Philippe Gilbert gebouwd worden", opent Michel Wuyts. "Als Gilbert naar Lotto trekt, is dat om patron te zijn. Patron tout court zelfs. Ik denk dat hij naast manager John Lelangue zal staan."

   

  "Dat is een boude bewering, maar dat is nu eenmaal het karakter van Philippe Gilbert. Hij zal in hoge mate het reilen en zeilen van de ploeg bepalen."

   

  "Het succes van het nieuwe Lotto-Soudal zal voor een groot stuk van Gilbert afhangen, veel meer dan van Degenkolb", denkt onze wielercommentator.

   

  "Wanneer heeft de Duitser nog eens een sprint gewonnen? Een keertje in de Ronde van Frankrijk met aankomst in Roubaix, tegen Van Avermaet en Lampaert.”
   

  "Voorts kan ik me niet voor de geest halen wanneer Degenkolb nog eens een spetterende finale heeft gereden in een klassieker. Het zal moeten gebeuren in een wedstrijd zoals Gent-Wevelgem."
   
  Als Gilbert zijn contract uitrijdt bij Lotto-Soudal, zal hij afzwaaien op zijn 40e. "Er komt veel op zijn schouders te liggen. Hij kan dat aan, zeker de komende twee jaar. Over dat derde jaar heb ik in mijn twijfels, het is aan hem om dat in te vullen."

  Over dat derde jaar heb ik mijn twijfels, het is aan Philippe Gilbert om dat in te vullen.

  Michel Wuyts
  Philippe Gilbert en Maarten Vangramberen

  Michel Wuyts: "Ik denk dat Philippe Gilbert naast manager John Lelangue zal staan."

  "Een natuurlijk leidersfiguur"

  Wordt Philippe Gilbert de Vincent Kompany van Lotto-Soudal, maar dan als renner-manager? "Dat vind ik een erg goeie vergelijking", antwoordt Michel Wuyts. "Het klopt dat je met Gilbert iemand van de allure van Kompany binnenhaalt."
   
  "Hij is iemand die heel veel bewezen heeft en iemand die zonder veel te zeggen een mentale suprematie heeft. Gilbert hoeft geen gebruik te maken van hoge woorden om de leider te zijn."
   
  "Gilbert is een natuurlijk leidersfiguur waar bij Lotto-Soudal erg naar opgekeken zal worden. En dat doet veel met een ploeg. Als de leider op maat staat dan gaat de ploeg ook op een hoger niveau draaien."
   
  "Makkelijk wordt dat niet. Bij Deceuninck-Quick Step functioneerde hij als een van de kopmannen. Nu zal hij het vaker alleen moeten doen in de monumenten. Al sluit ik niet uit dat collega's zullen profiteren."

   

  "Waarom stunt Wallays niet eens? Hij toont diepte in zijn aanvalswerk. Een podiumplaats in Roubaix ligt binnen zijn mogelijkheden. Dat heeft hij bewezen in Parijs-Tours."

  Jelle Wallays

  Michel Wuyts over Jelle Wallays: "Een podiumplaats in Roubaix ligt binnen zijn mogelijkheden."

  VIDEO: Gilbert brengt verslag uit vanuit Mallorca