Waeytens: "Sparren tegen Delfine? Ik durf wel, maar zal slaag krijgen"

  Zico Waeytens op training

  Zico Waeytens bokst in dezelfde club als Delfine Persoon.

  Op zijn 28e heeft Zico Waeytens zijn sportcarrière een verrassende wending gegeven. Hij hing zijn fiets aan de haak en stapte de boksring in. Filiep Tampere, de coach van Delfine Persoon, neemt hem onder zijn vleugels. Sportweekend ging een kijkje nemen bij een training.

  Zico Waeytens won als renner onder meer een rit in de Ronde van België, maar de laatste jaren remden blessures hem af. Over een carrièreswitch hoefde hij niet lang na te denken. "Ik had een hernia, maar heb de laatste 3 maanden van de hele ploeg (Cofidis) niets meer gehoord."

   

  "Als het goed gaat, dan hangen ze allemaal rond je: "Je mag de lead-out doen, je mag dat beslissen,..." Maar zodra het minder gaat, word je snel aan de kant gezet."

   

  Net zoals Waeytens nu ook zijn fiets aan de kant heeft gezet. "Ik heb hem niet meer aangeraakt, behalve om hem terug te geven aan de ploeg. Ik kreeg al een mailtje dat ze mij een maand salaris gingen afnemen als ik de fiets niet zou teruggeven."

  "Volgens Filiep pik ik het snel op"

  Nu heeft Waeytens met het boksen een nieuwe uitlaatklep. Op 25 april bokst hij zijn eerste kamp. "Misschien kan hij op termijn voor de Belgische titel vechten", schat zijn coach Filiep Tampere in. "Als hij even gemotiveerd blijft, want ik heb nog maar weinig mensen zo gezien."

   

  "Karakter en motivatie heeft hij wel", stelde ook Delfine Persoon al vast. "Er is vooral nog wat werk aan zijn techniek en tactiek. Maar dat moet je leren in de ring, dat gaat niet vanzelf."

   

  Op training gingen Persoon en Waeytens elkaar tot nu toe uit de weg, omdat de beste boksster van België nog wat last heeft van een gebroken neus. "Ik zou wel durven te sparren tegen Delfine", zegt Waeytens. "Maar ik ben zeker dat ik slaag zal krijgen."

   

  "Voorlopig voel ik mij nog niet klaar voor mijn eerste kamp, want ik ben nog maar 2 maanden aan het boksen. Maar Filiep zegt dat ik het snel oppik en dat ik er tegen april wel klaar voor zal zijn."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend