One Hundred and Eighty! Dit moet u weten over het WK darts

  Dimitri Van den Bergh, Michael van Gerwen en een gekke supporter.

  Duizelt uw hoofd bij de termen nine-darter, treble en Ally Pally? Denkt u bij "Dancing Dimi" spontaan aan het WK ballroom? Of heeft u geen idee wie Michael Van Gerwen is? Na het lezen van dit beknopte overzicht over het WK darts, gooit u vanavond op café ongetwijfeld in de bull's eye.

  WK darts? Qué?

  We beginnen met een waarschuwing. Als u de komende weken naar het noorden van Londen reist en u komt terecht tussen een bont allegaartje verklede mensen, dan bent u in de buurt van het WK darts. Vanavond verdwijnen de eerste pijltjes in het dartbord op de 27e editie van het WK van de PDC profbond. De jaarlijkse hoogmis van het darts lokt traditioneel gek verklede en luidkeels zingende supporters.

   

  De komende 2,5 weken staan er zowel 's middags als 's avonds WK-sessies met vier partijen op het programma. Enkel tijdens de kerstperiode, tussen 24 en 26 december, krijgen de deelnemers even rust. Op oudjaar zullen twee darters niet te diep in het glas mogen kijken, want de finale gaat door op nieuwjaarsdag. 

  Een dartswedstrijd voor dummies

  Om aan het langste eind te trekken in een dartswedstrijd, moet je zo snel mogelijk je score van 501 precies op 0 krijgen. Per beurt worden drie pijltjes in het dartbord gegooid, goed voor scores van 0 tot 20 punten. Met een worp in de buitenste ring kan je je score verdubbelen, in de binnenste ring verdriedubbelen.

   

  De rekenwonders onder u hebben dus snel begrepen dat de hoogst mogelijke score per beurt 180 (20x3x3) is, een score die de zogenaamde callmakers - zeg maar de puntentellers - luidkeels meeroepen: One Hundred and Eighty!

   

  Kunt u nog volgen? Goed, want veel moeilijker wordt het niet. Maar om een leg, één potje tot 501, te winnen, moet je wel eindigen met een double, een worp in de bovenste ring, of een bull's eye, midden in de roos. Drie gewonnen legs leveren setwinst op. In de eerste ronde wordt gespeeld tot best-of-5-sets, in de finale tot best-of-13-sets.

   

  • Eerste ronde: best of 5 sets
  • Tweede ronde: best of 5 sets
  • Derde ronde: best of 7 sets
  • Achtste finale: best of 7 sets
  • KWartfinale: best of 9 sets
  • Halve finale: best of 11 sets
  • Finale: best of 13 sets

  Doen er Belgen mee?

  Met Kim "The Hurricane" Huybrechts en Dimitri "The Dreammaker" Van den Bergh heeft België twee ijzers in het vuur. Oh ja, elke deelnemer op het WK heeft een bijnaam. Schrik dus niet als de commentatoren het hebben over Mighty Mike, Voltage, Jackpot en The Flying Scotsman.

   

  Maar liefst 28 verschillende identiteiten zijn vertegenwoordigd op het WK. Engeland is hofleverancier met 37 darters, Nederland doet ook aardig mee met 11 deelnemers. Vorig jaar mochten voor het eerst ook twee vrouwen deelnemen aan het WK. Dit jaar valt die eer te beurt aan de Engelse Fallon Sherrock en de Japanse Mikuru Suzuki.

  Dimitri Van den Bergh of "Dancing Dimi" dankt zijn bijnaam aan zijn danspasjes.

  Wie hou ik in de gaten?

  De topfavoriet is ongetwijfeld Michael van Gerwen, die vorig jaar zijn derde wereldtitel veroverde. "Mighty Mike", die steevast  hoge gemiddeldes laat optekenen,  begint met veel vertrouwen in Londen.

   

  De uitdagers: Rob Cross, die twee jaar geleden zijn eerste wereldtitel pakte, en Adrian Lewis en Gary Anderson, allebei goed voor twee titels. Vergeet ook Peter Wright niet, de meest kleurrijke figuur in de dartswereld, die de show steelt met zijn kapsels. Of misschien verrast Raymond van Barneveld wel, de zesvoudige wereldkampioen die zijn laatste optreden maakt.

  En daar valt een aardige duit mee te verdienen. Profbond PDC heeft een prijzenpot van 2.500.000 Britse pond klaarstaan om de deelnemers te belonen. De wereldkampioen gaat met 500.000 pond (556.000 euro) lopen, de verliezende finalist wordt getroost met 200.000 pond (222.000 euro.)

  Michael van Gerwen gaat op zoek naar zijn vierde wereldtitel.

  Peter Wright zal je snel herkennen aan zijn kapsel.

  Verklarende woordenlijst:

  Om niet door de mand te vallen, moet u deze woorden opslaan in je vocabularium. Je zal er zeker mee in de roos gooien.

   

  • Leg: Eén spelletje van 501 naar 0.
  • 180 (One Hundred and Eighty): Drie pijltjes in de triple 20 leveren de hoogste score op in één beurt: 180. Het publiek zal volledig uit zijn dak gaan, dus zet je schrap.
  • Nine-darter: Om de toeschouwers helemaal  uitzinnig te maken, is een nine-darter nodig. Negen perfecte pijltjes zijn de snelste manier om een "leg" uit te spelen. Op het WK zijn nog maar negen deelnemers in dat kunststukje geslaagd. De PDC heeft zelfs 100.000 pond veil voor de darter die twee keer een negendarter gooit.
  • Ally Pally: Het Alexandra Palace, in de volksmond Ally Pally, is sinds 2007 het decor voor het WK. Elke avond trekt het in Victoriaanse stijl opgetrokken recreatiepark zo'n drieduizend toeschouwers.
  • Sid Waddell Trophy: De wereldkampioen gaat met deze trofee naar huis, genoemd naar BBC- en Sky Sports-commentator Sid Waddell of "The Voice of Darts".

  Dit is een nine-darter: