Olympisch surfen voor Parijs 2024 is 15.000 km verder in Tahiti

  Teahupoo op Tahiti is een van de mooiste surfplaatsen op aarde.

  De olympische surfcompetities zullen tijdens de Spelen van 2024 in Parijs voor de kust van Tahiti plaatsvinden, diep in de Stille Oceaan. Dat maakte het Franse organisatiecomité bekend. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet op 8 januari nog groen licht geven.

  De surfcompetities, waarbij de deelnemers op een shortboard surfen, zullen plaatsvinden in het kustplaatsje Teahupoo, dat gekend is voor zijn krachtige en spectaculaire golven. Telkens 24 mannen en vrouwen verschijnen aan de start.

   

  Tahiti is een eiland in de Stille Zuidzee en behoort tot Frans-Polynesië. Het ligt op 15.000 kilometer van thuisbasis Parijs en er is een tijdsverschil van twaalf uur.

   

  De organisatie verkoos Tahiti voor de surfcompetities boven Biarritz, Lacanau en Hossegor-Seignosse-Capbreton in het zuidwesten van Frankrijk en La Torche in Bretagne.

   

  Het organisatiecomité maakte voorts bekend dat vijf "urban sports" in 2024 op de Place de la Concorde zullen plaatsvinden. Het gaat om het skateboarden, de BMX freestyle, de breakdance, het basket 3x3 en het muurklimmen.

  Wie van de vier?

  • linksboven: Hossegor (Fra)
  • linksonder: Biarritz (Fra)
  • rechtsboven: Plomeur (Fra)
  • rechtsonder: Teahupoo (Tahiti, Fra-Pol)

  De Belgische surfer Dean Vandewalle op Tahiti: