Ga naar de inhoud

"Het is een race tussen een Arabische volbloed en een pony, dan is dit logisch"

In de 1/8e finales van de Champions League zien we alleen nog clubs terug uit Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Dat is een primeur. Een trieste primeur? We vroegen het aan Filip Joos. "Dit is waar ze met de Super League naartoe willen. Aan de kleinere clubs zou ik zeggen: "Laat ze doen"."

"Van de G5 zijn er ook drie clubs niet bij, dat zijn dan de sukkelaars", begint Filip Joos met een tegenargument. "Bayer Leverkusen, Lille en Inter Milaan. Maar het klopt, er is geen enkele ploeg meer bij uit een kleiner voetballand, een economisch wat minder dolgedraaid voetballand. Sporteconomen zullen dit heel normaal vinden."

 

Ajax miste de kwalificatie wel maar op een haar na. "Ze zaten in een van de groepen des doods. Je wist dat het fout kon lopen. En dan heb je Atalanta. Een club uit Italië, maar een "klein" ploegje.

 

Maar is het allemaal niet veel te voorspelbaar geworden? "Dat is zo. Het is voorspelbaar, ongeacht of Ajax daar dan nog was tussengesukkeld. Ajax is niet PSV of Club Brugge. Die ploeg heeft ook geld. Af en toe is het wel spannend geweest, we hebben prachtige voetbalavonden gekregen, maar de economie wint."

Af en toe is het wel spannend geweest. We hebben mooi voetbal gezien. Maar de economie wint.

Filip Joos

"Als de G5 vijf keer per seizoen Bayern-Juventus wil, laat ze doen"

"Is dat een drama? Niemand kan ontkennen dat die voorrondes minder spannend zijn. De fase die nu komt, wordt geweldig met deze ploegen. Maar het zijn nu net die G5-landen die naar een eigen competitie willen, de zogenoemde Super League. Die clubs willen gaan voetballen in het weekend. Ze proberen hun wil door te drukken en wijzen daarvoor naar wat er nu gebeurt. Ze gebruiken dit als argument en dat is pervers."

 

"Ik hoor ze het al zeggen: "Die voorronde, dat is toch niet meer plezant, wij gaan toch door". Maar ze hebben er zelf voor gezorgd. Ze hebben er zo'n ongelijke strijd van gemaakt, dat het niet meer dan logisch is dat dit de uitkomst is. Ze organiseren een race tussen een Arabische volbloed en een pony, en dan zeggen ze dat de pony niet kan volgen."

 

"De topclubs willen af van de landelijke competities, die matchen moeten dan naar de midweek verhuizen. In het weekend moeten de grote Europese clubs tegen elkaar spelen. Die affiches verkopen beter in China."

 

"De kleinere clubs reageren daar boos op, maar ook wanhopig. Zij willen er toch af en toe eens bijzijn. Ik zou zeggen: "Laat ze". Organiseer dan maar gewoon weer een eigen Europa League en dan wordt die ook wel interessant. En je moet geen ongelijke strijd meer aangaan. Want het is altijd juichen als die topclubs uit de pot komen bij de loting, maar er echt tegen spelen, dat doet pijn. Dat zijn geen leuke wedstrijden. Laat de grote ploegen maar 5 keer op een seizoen Bayern München-Juventus organiseren. Doen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.