Eddy Snelders: "Club heeft doelstelling bereikt en dat is succes"

  Eddy Snelders volgde samen met Tom Boudeweel de matchen van Club Brugge in de Champions League.

  Het Champions League-avontuur van Club Brugge zit erop na de 1-3 thuis tegen Real Madrid, het Europese avontuur evenwel niet. Club Brugge overwintert in de Europa League. Hoe blikt analist Eddy Snelders, die de matchen van Club Brugge voor de radio volgde, terug en vooruit?

  De laatste wedstrijd tegen Real was naar het beeld van de hele campagne: bemoedigend, maar de pure klasse won. Club toonde heel veel goede wil, veel werklust, veel drive... Op dat vlak kun je geen enkele speler iets verwijten. Alleen moet je altijd erkennen dat je toch meestal een tegenstander hebt die net iets beter is. Buiten de Turken dan, tegen wie je het niet zo goed hebt afgemaakt.

   

  Tegen PSG en Real Madrid heb je ongelooflijk je best gedaan. Maar je ziet toch nog een klasseverschil met die ploegen. Dat is logisch en op voorhand ingecalculeerd. Je wil natuurlijk het klasseverschil zo beperkt mogelijk houden en dat is vrij aardig gelukt in Madrid en Parijs. Je voelde dat Club daar iets kon halen. In de thuiswedstrijden moet je wel vaststellen dat je veel goeie wil hebt getoond tegen die 2 ploegen, maar dat die toch iets sterker zijn.

  "Doelstelling - derde plaats en eventueel meer - is bereikt, dus dat is sowieso een succes"

  Als we eerlijk zijn, staat Club Brugge op zijn plaats. Je hebt natuurlijk altijd momenten dat je denkt dat je er iets meer kon van profiteren: die 0-2 in Madrid had je niet mogen afgeven, die penalty in Parijs had je moeten maken, tegen Galatasaray had je moeten scoren.

   

  Anderzijds moet je toegeven dat je in Galatasaray misschien net iets te veel hebt gehad, want echt overtuigend was het daar niet. Ik denk dat je globaal bekeken inderdaad zegt dat je de derde plaats beoogt met eventueel iets meer. Die doelstelling is bereikt, dus dat is sowieso een succes. Je overwintert en gezien de tegenstanders moet je realistisch constateren dat dat het hoogst haalbare is geweest.

   

  Club haalde 3 op 18, vorig jaar in een groep met Atletico Madrid, Dortmund en Monaco eindigde Club ook 3e met 6 op 18 en winst in Monaco. Maar ik weet niet of die ploegen van toen hetzelfde niveau hadden als die van nu. De omstandigheden zaten toen iets meer mee.


  Het zijn elk jaar nieuwe ploegen en nieuwe inschattingen. Wanneer je ertegen speelt, weet je pas wat de mogelijkheden zijn en hoever je kan gaan. Vorig jaar waren dat overwinningen, dit jaar was dat schade beperken en hopen van links of rechts iets mee te pikken. En dat is gedeeltelijk gelukt.

  Welke spelers vielen in positieve en negatieve zin op? "Mignolet toonde Europese maturiteit"

  Welke spelers mij in deze campagne opgevallen zijn? Ik vond Mignolet uiteraard heel sterk spelen. Hij heeft blijk gegeven van Europese maturiteit. Dat wisten we wel al, maar hij heeft bevestigd.

   

  Ik vond achterin Mechele-Deli een vrij aardig duo. Zij hebben hun streng goed getrokken. Het gemis van Vormer in verschillende wedstrijden was misschien wel mee doorslaggevend. Als hij had kunnen blijven staan, had dat toch een meerwaarde kunnen betekenen voor Club.

   

  Bij momenten hebben we Dennis en Diatta gezien. Het is een beetje spijtig aan Dennis dat hij soms niet kan kiezen tussen de goede individuele actie en de collectieve actie. Dat kan hij misschien nog wel leren.

   

  We hadden bij momenten misschien wel iets meer verwacht van Hans Vanaken. Hij is natuurlijk de patron van het elftal. Hij liep soms misschien wat gebukt onder het feit dat hij onder een hoger tempo met meer druk kreeg af te rekenen, waardoor hij minder bewegingsvrijheid kreeg. Maar hij heeft ook wel getoond dat hij technisch sterk is en een heel belangrijke speler is voor dit elftal.

   

  Er zijn ook een paar spelers die gefaald hebben: ik denk aan Tau en Okereke. Dat zijn jongens van wie je toch iets meer verwacht, zeker van Okereke gezien zijn transferprijs. Maar wat nu niet gebeurd is, kan misschien na de winter in het Europa van de Europa League gebeuren.

  "Realistisch zijn in Europa League"

  Wat die Europa League betreft, zal het vooral afhangen van welke tegenstander je voor de voeten geschoven krijgt. Je hebt geen beschermd statuut, dus het kan een heel sterke tegenstander zijn. Dan is dat een wedstrijd op Champions League-niveau, waarbij je moet hopen een goed moment te hebben en je tegenstander een iets minder.

   

  Als je alle elf op de tippen van je tenen loopt en de tegenstander is iets minder, dan heb je wellicht een kansje om door te stoten. Maar je moet ook realistisch zijn: als je tegen een afvaller van de Champions League of een sterke Europa League-ploeg uitkomt, dan kan de volgende ronde de laatste zijn.

   

  Het feit dat je uit de Champions League komt, geeft je geen enkele garantie dat je freewheelend doorgaat. Je moet ofwel hopen op een heel sterke tegenstander - voor de kas - of op een mindere ploeg, waarvan je weet dat je ze aankunt.

  Eddy Snelders