Hans Vanaken: "Trots op durf die we toonden, verschil zit in efficiëntie"

  Club Brugge sluit zijn Champions League af met 3 punten en een ticket voor de volgende ronde van de Europa League. Hans Vanaken, Ruud Vormer en Simon Mignolet blijven met gemengde gevoelens achter.

  "Je hebt het gevoel dat je in de match zit en dat het allemaal kan, maar dan komen ze 2, 3 keer in je 16 en prikken ze meteen. Dat is de kwaliteit van die topploegen."

   

  "In de Belgische competitie kun je ook al eens een kans missen, want je weet dat er wellicht nog een paar volgen. Maar in Europa kan dat niet. Die kansen moeten dan binnen."

   

  "Hopelijk spelen we volgend jaar opnieuw Champions League. Als we dan efficiënter kunnen zijn, kunnen we misschien eens meedoen voor de 2e plaats."

   

  Vanaken blikt met gemengde gevoelens terug op deze campagne. "Er was in elke match meer mogelijk, maar ook minder. Soms zat het mee, soms zat het tegen. Uiteindelijk blijkt die gelijkmaker bij Galatasaray belangrijk. We mogen van geluk spreken dat dat is gelukt. We mogen met trots terugkijken op het voetbal en de durf die we getoond hebben tegen topploegen in Europa."

  Vormer: "3 punten is te weinig voor wat we toonden"

  Ook Ruud Vormer blijft met het gevoel achter "dat er meer inzat in deze CL". "3 punten is te weinig voor wat we getoond hebben. Maar nu gaan we gewoon lekker voort in de Europa League. Of ik een voorkeur heb van een tegenstander? Ajax, misschien? Maar dat is ook een heel sterke ploeg. Nee, ik laat het op mij afkomen."

  Mignolet: "Het verschil? Efficiëntie!"

  Ook doelman Simon Mignolet hinkte op 2 gedachten. "Eerst en vooral zijn we ontgoocheld door het verlies. We hadden gehoopt - en het zat er zeker in - om een punt of 3 punten te pakken. In de 2e helft kwam Real evenwel iets makkelijker aan voetballen toe. Ze konden op de juiste momenten gevaarlijk zijn en scoren."

   

  "Dat is spijtig, maar gelukkig heeft PSG zijn job gedaan en zijn we gekwalificeerd voor de Europa League. En dat is in deze groep toch een mooi resultaat. Ik denk dat we dat ook verdienen met de campagne die we gespeeld hebben. De Europa League is ook een mooie competitie. Kijk maar naar de ploegen die vanuit de Champions League naar de Europa League moeten gaan. Maar wij kunnen daar ook gevaarlijk zijn."

   

  Club zette bij momenten zijn voet naast Europese topclubs als Real en PSG. Met welk vertrouwen overwinteren ze? "Het is wel afwachten wie je tegenkomt. Dat kan opnieuw een ploeg zijn van het niveau van Real of PSG. Maar we hebben in deze campagne wel geleerd dat we ons kunnen meten met elke ploeg. We mogen als Club ambitieuzer zijn en gaan voor winstmatchen in de Europa League en Champions League."

   

  "Het verschil zit in de efficiëntie. Dat is het grote verhaal van onze campagne. Je moet op het juiste moment de doelpunten maken en proberen aan de andere kant de deur gesloten te houden."

  Trotse Clement: "Mijn groep heeft grote stappen gezet"

  Wat had coach Philippe Clement te vertellen na de laatste Champions League-wedstrijd van zijn Club Brugge. "Het gevoel dat overheerst is fierheid. Mijn spelers hebben een knappe campagne gespeeld, hoewel de drie gesprokkelde punten dat niet doen uitschijnen. Dankzij de kwalificatie voor de Europa League kan je wel gemakkelijker door dat karige puntenaantal kijken."

   

  "De eindconclusie van vanavond is dat het ons aan efficiëntie ontbrak. Als dat er nog bij zou komen, dan spelen we op hetzelfde niveau als de beste ploegen van de wereld. Op heel veel andere aspecten waren we de evenknie van PSG in Parijs en van Real Madrid in de beide wedstrijden.”

   

  “Ik heb mijn groep de voorbije maanden grote stappen zien zetten. Als we de eerste Champions League-wedstrijd met de laatste vergelijken, dan is het verschil groot. Het is leuk dat we na de winter verder mogen spelen in de Europa League, want laat ons eerlijk zijn: dat is toch meer ons niveau", aldus nog de coach van blauw-zwart.