Emma Meesseman wint Vlaams Sportjuweel: "Ik ben vereerd"

Emma Meesseman

Emma Meesseman krijgt dit jaar het Vlaams Sportjuweel. Die trofee bekroont een Vlaamse sporter die in het voorbije jaar een opmerkelijke prestatie geleverd heeft. "De erkenning die ik nu krijg, is heel leuk", zegt Meesseman aan Sporza. Bert Wentink, de architect van het Belgische hockeysucces, krijgt de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste.

Het Vlaams Sportjuweel wordt uitgereikt door de Vlaamse overheid en is een trofee die een sporter maar één keer kan winnen in zijn of haar carrière. Dit jaar valt die eer te beurt aan Emma Meesseman. Zij loodste Washington naar de WNBA-titel en werd in de finale verkozen tot Beste Speelster. Daarnaast won ze met Jekaterinenburg de Russische landstitel én de Euroleague en werd ze 3e topschutter op het EK.

 

"Als je naar de erelijst kijkt, dan vind je daarop niet veel ploegsporters terug. Voor mij is dit toch wel een beetje een verrassing. Ik had als ploegsporter niet verwacht om zo'n mooie individuele prijs te krijgen in mijn carrière. Ik ben heel vereerd en het motiveert me om zo voort te doen", zegt Meesseman.

 

"Het is leuk dat de erkenning voor wat ik doe blijft groeien en dat België me blijft volgen, ook al zit ik in Rusland of de VS. Het is fijn om te zien dat de mensen meeleven met de sport en dat het geapprecieerd wordt wat ik doe."

 

"Ik besef dat ik een voorbeeld ben voor veel kinderen en jongeren die willen sporten en hun droom najagen. Dat is geen nieuwe rol voor mij en ik probeer altijd bereikbaar te zijn, omdat ik dat zelf als kind ook leuk zou vinden. Die bescheidenheid - voetjes op de grond - heb ik van thuis uit meegekregen."

 

Meesseman kreeg onlangs ook al de Vlaamse Reus en is ook 1 van de 3 vrouwen die nog kans maken op de trofee van Sportvrouw van het Jaar. "Dat laat ik gewoon op me afkomen. Ik ben nu volop bezig in Rusland en ik focus me daarop. Ik vind het al een eer om in de top 3 te staan, want we hebben in België enkele toppers die het dit seizoen heel goed gedaan hebben."

Minister Weyts: "Meesseman is een geweldig voorbeeld"

"Emma Meeseman verdient deze prijs dubbel en dik door haar fantastische sportieve prestaties van het afgelopen jaar, maar daarnaast blinkt ze ook uit in charme, teamspirit en bescheidenheid. Dat maakt haar een geweldig voorbeeld voor onze jonge

basketballende jongens en meisjes en een inspiratie voor de Vlaamse sportwereld", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

 

"We zijn dan ook bijzonder vereerd om Emma als vaandeldraagster van het vrouwenbasketbal in Vlaanderen toe te mogen voegen aan de laureatenlijst van het
Vlaamse Sportjuweel."

Architect van hockeysucces krijgt Prijs voor Sportverdienste

De Vlaamse Trofee voor Sportverdienste is dit jaar voor de Nederlander Bert Wentink. De Nederlander werd in 2005 binnengehaald als technisch directeur bij de Belgische hockeybond en is een van de architecten van de huidige successen van de Belgische hockeyteams en van de hoogconjunctuur van de hockeysport in ons land.

 

"Daarin valt het aandeel van Bert Wentink niet te onderschatten. Zo mogelijk nog belangrijker dan de resultaten en het toptalent dat onmiskenbaar aanwezig is, is de cultuuromslag die Wentink in het hockey teweegbracht en de structuur die hij er heeft neergezet. Een belangrijke bijdrage daartoe is het BeGold-project voor de hockeyjeugd", klinkt het.

 

Bert Wentink: "Ik ben ongelooflijk vereerd. Het is heel mooi dat ik hem krijg twee jaar nadat ik gestopt ben. Dat geeft duidelijk aan dat mijn opvolger het ook heel goed doet. Het Belgische hockey staat er nu als een huis. Het zou zo erg geweest zijn als dat huis op instorten stond."

Moeder Meesseman: "Altijd leuk dat Emma nog een extra prijs krijgt"

Erelijst Vlaams Sportjuweel
jaar winnaar discipline
2019 Emma Meesseman basketbal
2018 Nina Derwael turnen
2017 Seppe Smits snowboarden
2016 Peter Genyn rolstoelsprint
2015 Jaouad Achab taekwondo
2014 Bart Swings inlineskaten/schaatsen
2013 Frederik Van Lierde triatlon
2012 Hans Van Alphen atletiek
  Marieke Vervoort rolstoelsprint
2011 Evi Van Acker zeilen
2010 Cedric Van Branteghem atletiek
2009 Tom Goegebuer gewichtheffen
2008 Kenny De Ketele ploegkoers
2007 dames 4x100m estafetteteam  atletiek
2006 Tia Hellebaut hoogspringen
2005 Kathleen Smet triatlon
2004 Gino De Keersmaeker discuswerpen
2003 Benny Vansteelant duatlon
2002 Kim Gevaert atletiek
2001 Kim Clijsters tennis
2000 Filip Meirhaeghe mountainbike
1999 Marleen Renders atletiek
1998 Sven Nys veldrijden
1997 Stefan Everts motorcross
1996 Luc Van Lierde triatlon
1995 Fred Deburghgraeve zwemmen
1994 Brigitte Becue zwemmen
1993 Gella Vandecaveye judo
1992 Annelies Bredael roeien
1991 Sabine Appelmans tennis
1990 Ulla Werbrouck judo
1989 - -
1988 Robert Van de Walle judo
1987 Wim Van Belleghem roeien
1986 William Van Dijck atletiek
1985 - -
1984 Ingrid Berghmans judo
1983 Eddy Annys hoogspringen
1982 Annie Lambrechts rolschaatsen