Benoot over Sunweb: "Voorbeeld nemen aan Deceuninck-Quick Step"

  Benoot wil scoren bij zijn nieuwe ploeg.

  Na 5 profjaren bij Lotto-Soudal snuift Tiesj Benoot vanaf volgend seizoen nieuwe lucht op. Bij Sunweb zal Benoot aan de zijde rijden van Michael Matthews. "Hij is heel complementair met mij", zei Benoot op de ploegvoorstelling.

  Benoot: "Precies mijn 1e dag aan de universiteit"

  Tiesj Benoot telt al af naar de eerste groepstrainingen met zijn nieuw team Sunweb. "Ik heb voor een nieuwe uitdaging gekozen en dat geeft nieuwe energie", zegt Benoot. "Volgende week wordt mijn programma vastgelegd, ik ben er benieuwd naar."

   

  Bij Sunweb ziet Benoot veel nieuwe gezichten. "Ik vind het plezant dat ik iedereen in de ploeg moet leren kennen. Het is precies mijn eerste dag aan de universiteit, toen moest ik ook vanaf 0 beginnen. Ik vond dat echt wel tof."

   

  Sunweb staat bekend voor zijn wetenschappelijke benadering. “Het gaat er inderdaad wetenschappelijk aan toe. We werken met een logboek, waarbij we elke dag bepaalde parameters (zoals je gevoel en je slaap) moeten invullen. Er is vrij veel opvolging. Het is een andere manier van wielrennen benaderen."

   

  Benoot draait al jaren mee, maar is nog altijd maar 25. “Ik heb het gevoel dat de pers en wielervolgers me ouder inschatten dan ik ben. 2015 was mijn eerste profjaar en reed ik me meteen in de schijnwerpers. Ik werd toen 5e in de Ronde van Vlaanderen.”

  "In de breedte hebben we heel goede voorjaarsploeg"

  Volgend jaar wil Benoot zich blijven ontwikkelen in de eendagskoersen en rittenkoersen van 1 week. "Ik zal zeker nog een deel Vlaamse koersen rijden. Normaal wordt de Omloop Het Nieuwsblad mijn eerste voorjaarskoers", weet Benoot.

   

  "En daarna rijd ik door tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Ik zal natuurlijk niet alle voorjaarswedstrijden rijden, de ploeg zal een uitgebalanceerd programma opstellen."

   

  "In de Vlaamse koersen zal ik aan de zijde rijden van Michael Matthews, Søren Kragh Andersen, Jasha Sütterlin en misschien Marc Hirschi. Zijn programma ken ik nog niet."

   

  "Ik denk dat we in de breedte echt wel een goede ploeg hebben. Ik hoop dat dat ook in mijn en ons voordeel uitdraait. We moeten een voorbeeld nemen aan Deceuninck-Quick Step. Met meerdere pionnen aan de start komen die kans maken op de zege."

   

  Benoot kijkt uit naar de samenwerking met Michael Matthews. "Hij is heel complementair met mij. Matthews moet het van zijn sprint hebben en ik net niet."

   

  De Strade Bianche (2018) is voorlopig de grootste profzege van Benoot. Kan hij daar in het voorjaar een mooie zege aan toevoegen? "Alles moet meezitten om te winnen, zeker voor een renner zoals ik. Ik moet het alleen proberen of in een kleine groep. Dan heb ik een klein beetje geluk nodig of een superdag."

  Bekijk het interview met Tiesj Benoot

  Van Wilder: "Ik bekijk 2020 als een beloftejaar"

  Naast Tiesj Benoot rijdt er met Ilan Van Wilder straks een 2e landgenoot bij Sunweb. Van Wilder is 19 jaar jong en was maar 1 jaar belofte.

   

  "Of ik te vroeg de overstap naar de profs maak? Als je er klaar voor bent, ben je er klaar voor. Als eerstejaarsbelofte kan je hetzelfde niveau hebben van een derdejaarsbelofte. Leeftijd maakt dus niet veel uit. Het zijn vooral de capaciteiten die tellen."

   

  Van Wilder reed als junior samen met Remco Evenepoel. "Het zal fijn zijn om weer met Evenepoel wedstrijden te rijden", lacht Van Wilder, die met Nokere Koerse zijn 1e Vlaamse wedstrijd zal rijden als prof.

   

  Maar meteen scoren zoals Evenepoel hoeft absoluut niet. “Ik zal heel rustig groeien. Bij Sunweb zitten veel jongeren, maar ook renners met ervaring. De ideale mix. Ik bekijk 2020 als een beloftejaar, het wordt een jaar waarin ik vooral ervaring moet opdoen.”

   

  Waarom koos Van Wilder voor Sunweb en niet voor Lotto-Soudal, waarbij hij afgelopen seizoen reed als belofte? “Ik heb alle opties bekeken en de pro’s en contra’s naast elkaar gelegd. Ik kwam dan uit bij Sunweb", zegt Van Wilder.

   

  "Een van de redenen waarom ik voor Sunweb gekozen heb, is omdat de ploeg zich focust op het rondewerk, op klimmen en tijdrijden. Sunweb staat ook bekend voor zijn goede begeleiding van jongeren.”

  Bekijk het interview met Ilan Van Wilder