Poetin: "WADA-schorsing is politiek en gaat in tegen Olympisch Charter"

  Vladimir Poetin was in Parijs voor gesprekken met de Oekraïense president.

  Het was gisteren heel de dag uitkijken naar een reactie van de Russische president Vladimir Poetin op de schorsing van Rusland door het wereldantidopingagenschap WADA. Die kwam er uiteindelijk pas na middernacht. Poetin ziet er een politiek manoeuvre in dat ingaat tegen het olympisch charter: "Er is meer dan basis genoeg voor een beroep."

  Vladimir Poetin had gisteren andere katten te geselen in Parijs, waar hij voor het eerst een ontmoeting had met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De twee praatten over de gespannen verhouding tussen de 2 landen en zoeken een oplossing voor de oorlog in het oosten van Oekraïne.

   

  Op een persconferentie na middernacht kreeg de Russische president ook vragen over de WADA-schorsing van 4 jaar van Rusland voor internationale evenementen. Dat betekent onder meer geen Spelen en geen WK voetbal voor het trotse Rusland. De Russische vlag en het Russiche volkslied zijn niet welkom op internationale events. "Zuivere" atleten kunnen onder een neutrale vlag wel deelnemen.

   

  Het WADA neemt de zware beslissing omdat het bewijzen heeft dat Rusland geknoeid heeft met dopingdata die het aan het WADA moest overhandigen na eerder grootschalig misbruik in het begin van dit decennium rond de Winterspelen van Sotsji 2014.

   

  Het WADA ontdekte dat Moskou valse bewijzen voorlegde en files gelinkt aan positieve dopingtests vernietigde, zodat dopinggebruikers niet meer kunnen geïdentificeerd worden.

  "WADA-beslissing gaat in tegen Olympisch Charter en is politiek gemotiveerd"

  Poetin is niet onder de indruk van de beschuldigingen en ziet - net als premier Dimitri Medvedev - een politiek complot, dat indruist tegen de belangen van de sport.

   

  De sterke man in Rusland leest in het WADA-verdict geen aanklachten tegen het Russische Olympische Comité. "En als er zo geen aanklachten zijn, dan zou het land onder de nationale vlag aan competities moeten kunnen deelnemen. Zo staat het geschreven in het Olympisch Charter. Dat betekent dat de WADA-beslissing ingaat tegen het Olympisch Charter. We hebben dus meer dan basis genoeg om in beroep te gaan."

   

  De Russische president pleit voor individuele straffen, geen collectieve aanpak: "Elke straf zou individueel moeten zijn en zou gelinkt moeten kunnen worden aan wat een of andere persoon gedaan heeft. Een straf kan niet collectief zijn en een impact hebben op personen die niets te maken hebben met bepaalde inbreuken."

   

  "Als iemand zo'n beslissing neemt tot een collectieve sanctie dan kun je veronderstellen dat aan de basis daarvan niet het belang van een zuivere, internationale sport ligt, maar politieke overwegingen. En die hebben niets van doen met het belang van sport of de Olympische Beweging."