Dit verklaart het succes van de Nederlandse veldrittop: "Waarom zou je het geheim houden?"

  Alphen ligt tussen Breda en Tilburg, niet zo ver van de Belgische grens.

  Dit seizoen kleurde het veldritpodium bij de vrouwen opvallend vaak volledig oranje. Een verklaring voor dat succes ligt voor een stukje in Alphen, waar bondscoach Gerben de Knegt elke woensdag training geeft aan de top van het Nederlandse veldrijden.

  Van de 13 klassementscrossen die er dit seizoen gereden werden, was het podium al 4 keer volledig Nederlands. Al 10 keer ging de zege naar onze noorderburen. Is er een verklaring voor dat succes? Misschien wel. Elke woensdag zoeken de toppers elkaar op om samen te trainen. Dat gebeurt in Alphen nabij Breda, onder leiding van Gerben de Knegt.

   

  De Nederlandse bondscoach ziet niets dan voordelen in een gezamenlijke training: "Met je concurrent trainen op woensdag, daar kun je in het weekend alleen maar profijt van hebben. Ze versterken elkaar."

   

  De veldrijdsters zelf zijn het daarmee eens. Annemarie Worst: "Ik vind het fijn dat je één keer in de week een goed georganiseerde crosstraining kunt doen. Waarom zou je het geheim houden? Op de wedstrijden zie je toch al wie de sterkste is. Het is goed dat je kunt leren en elkaar beter kunt maken."

  Met je concurrent trainen op woensdag, daar kan je in het weekend alleen maar profijt van hebben

  Aniek van Alphen: "Met de ploeg train je enkel met je eigen teamgenoten. Maar hier heeft iedereen een andere techniek en daardoor leer je heel veel."


  Carmen Alvarado: "Het geeft net moraal om hier met de rest te kunnen trainen. Het is prettig om motivatie te vinden in iemands anders wiel."

  De ideale plek om jezelf in de kijker te rijden

  Waar die plotse weelde aan Nederlands vrouwelijk talent vandaan komt, dat kan ook Gerben de Knegt niet meteen verklaren: "Ik vind het zelf ook wel apart dat er veel Nederlandse meisjes aan veldrijden willen doen. Het voorbije EK nam ik 6 juniores mee, maar het hadden er evengoed 12 kunnen zijn."


  Richard Groenendaal: "Het is heel mooi om te zien. Ze geven niet op, ze blijven komen. Ze weten namelijk dat als ze talent en inzet hebben, dat ze opgepikt worden.  Uiteindelijk  moet je het allemaal zelf doen, maar de basis is er zeker."

  Openheid is de oorzaak. Openheid van de persoon en het volk, maar ook van samenwerking tussen de ploegen en de wielerbond. Dat hebben wij in Nederland altijd als één gezien

  Een openheid die in België niet mogelijk is

  Richard Groenendaal ziet een soortgelijk initiatief in België niet meteen van de grond komen. Daarvoor zijn Belgen en Nederlanders toch helemaal anders.

   

  Groenendaal: "Openheid is de oorzaak. Openheid van de persoon en het volk, maar ook van samenwerking tussen de ploegen en de wielerbond. Dat hebben wij in Nederland altijd als één gezien. Ploegen moeten de bond ondersteunen en omgekeerd. Er moet een wisselwerking zijn."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend