KBVB viert 125e verjaardag met boek: "Verhalen zijn vaak heel ontroerend"

  Het boek heet "1895 - 125 jaar Ontroerend Erfgoed".

  De Belgische bond bestaat volgend jaar 125 jaar. Stefan en Filip Van Loock pakken daarom uit met een foto- en tekstboek dat 125 opmerkelijke momenten uit de Belgische voetbalgeschiedenis oprakelt.

  De titel van het boek is "1895 - 125 jaar Ontroerend Erfgoed". Het is van de hand van Stefan Van Loock, persverantwoordelijke van de Rode Duivels en de Red Flames, en zijn broer, fotograaf Filip Van Loock. 

   

  "Het is een fotoboek met korte teksten erbij. Op de foto’s zie je hoe het erfgoed er nu uitziet en uit de verhalen moet je afleiden hoe het vroeger uitzag", legt auteur Stefan Van Loock uit.

   

  "Het gaat om 125 verhalen over stadions, ex-spelers, trofeeën, scheidsrechters en voorzitters. Dat leidt tot een ontroerend erfgoed."

   

  "We hebben een hele zomer opzoekingen gedaan en zijn tot in de diepste uithoeken van het land geweest. In de provincie Luxemburg gingen we bij een 80-jarige man op bezoek die in zijn eentje een club in 3e provinciale runt."

   

  "In Nederland zochten we Rob Rensenbrink op. Dat was heel confronterend, omdat hij aan een vervelende spierziekte lijdt. De verhalen zijn heel boeiend en ontroerend."

  Opmerkelijk verhaal over het Koperen Dingetje

  Een van de opmerkelijkste verhalen gaat over de "Coupe van den Abeele", beter bekend als het "Koperen Dingetje". Dat kleinood werd destijds gegeven aan de winnaar van het duel tussen België en Nederland.

   

  Nadien raakte het Koperen Dingetje in de vergetelheid, totdat niemand op den duur nog wist waar het was. "Voor het Koperen Dingetje heb ik werkelijk alles afgezocht, mensen opgebeld... totdat het uiteindelijk in de kelder van de bond bleek te staan", lacht Van Loock. "Het stond wel in een afgesloten gedeelte van de kelder waarvoor ik geen toegang had. Anders had ik het wellicht wel eerder teruggevonden."

  Auteur Stefan Van Loock vertelt over het gloednieuwe boek