"Rusland zeker op EK? Hoe groter de druk, hoe groter kans dat UEFA staart intrekt"

  Rusland zit op het EK in de groep van de Rode Duivels.

  Het Wereldantidopingagentschap besliste vandaag dat Rusland 4 jaar lang niet mag deelnemen aan internationale sportevenementen. Maar het EK voetbal (een continentaal evenement) komt niet in het gedrang. Of toch?

  "Zullen internationale federaties het WADA volgen?"

  Dat Rusland 4 jaar verbannen wordt van alle internationale sportevenementen vindt dopingexpert Peter Van Eenoo de juiste beslissing. "Meer dan dit en minder dan dit mocht niet", zegt Van Eenoo in De wereld vandaag op Radio 1.

   

  "Deze beslissing was belangrijk voor de geloofwaardigheid van het Wereldantidopingagentschap (WADA). Maar vooral wat nu komt, zal de geloofwaardigheid bevestigen of aantasten."

   

  "Het WADA heeft gezegd dat Rusland 4 jaar moet worden geschorst. Maar de vraag is nu of het IOC en de internationale federaties die beslissing zullen volgen. Van de voorzitter van het IOC, Bach, heb ik alvast gelezen dat hij dat zal doen."

   

  Als de Wereldvoetbalbond FIFA het WADA gehoorzaamt, mag Rusland niet meedoen aan het WK voetbal in 2022. Maar aan het EK volgend jaar mogen de Russen wel gewoon meedoen.

   

  "Dat is inderdaad een beetje vreemd", zegt Van Eenoo. "Het WADA heeft afspraken gemaakt met internationale sportorganisaties. En de UEFA is een Europese sportorganisatie, zij hoeven dus niet te luisteren naar het WADA."

   

  "Maar hoe groter de druk wordt op de UEFA door bijvoorbeeld de pers, hoe groter de kans dat de UEFA zijn staart zal intrekken. Als men internationale afspraken maakt, dan vind ik persoonlijk dat de  UEFA zich niet mag verschuilen achter het feit dat ze Europees zijn." 

  Hoe groter de druk op de UEFA om Rusland te verbannen van het EK, hoe groter de kans dat de UEFA dat ook doet

  "Niet gemakkelijk voor Russische atleten om te bewijzen dat ze zuiver zijn"

  Het Internationaal Sporttribunaal TAS zal veel werk hebben door Rusland, dat in beroep kan gaan. "Als je het rapport leest, dan is dat zodanig vernietigend dat het niet anders kan dan dat het TAS het WADA volgt", denkt Van Eenoo.

   

  "Voor individuele atleten die onder een neutrale vlag willen deelnemen aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen wordt het uiteraard een moeilijke zaak. Elke atleet moet nu bewijzen of hij of zij zuiver is. Dat is niet gemakkelijk. Daar zal het TAS zijn handen aan vol hebben."

  EK