Medaillekandidate Emma Plasschaert: "Er kan zelfs een tyfoon passeren in Tokio"

  Emma Plasschaert kweekt spieren in het krachthonk om de wind te trotseren.

  Niet alleen zevenkampster Nafi Thiam en gymnaste Nina Derwael gaan volgend jaar resoluut voor goud in Tokio, ook Emma Plasschaert (26) is een olympische titel waard. De topzeilster laat niets aan het toeval over en is de baai al gaan verkennen in Japan. "Er zal een goede wind staan", vertelt ze.

  We treffen Emma Plasschaert in de fitnesszaal tijdens de olympische stage van Team Belgium in Turkije. "Elke dag train ik hier minstens twee keer", getuigt de 26-jarige zeilster.

   

  "Het fysieke onderdeel in het zeilen mag je niet onderschatten. De wind speelt een grote factor in onze sport. Zeilen met of zonder wind maakt een verschil van wel 80 hartslagen. Met een forse wind op het water wordt het een fysieke slag."

   

  En dat kan wel eens het verhaal van Tokio 2020 worden voor Plasschaert. Ze laat niets aan het toeval over en heeft de olympische zeilbaai in Japan al verkend. "Er zal een goeie wind staan", verwacht ze.

   

  "Er kan zelfs een tyfoon passeren. Ook als die niet over Tokio waait, maar ten noorden of ten zuiden zullen we dat geweten hebben. Dat gaan we meteen merken aan de wind en de golven."

   

  "Voorts wordt Tokio ideaal om te zeilen. De infrastructuur is er, het is een prima locatie en niet onbelangrijk, het water is er mooi."

  Het fysieke onderdeel mag je niet onderschatten. Zeilen met of zonder wind maakt een verschil van wel 80 hartslagen per minuut.

  Emma Plasschaert

  "Tokio moet mijn belangrijkste moment worden"

  "Tokio 2020 moet het belangrijkste, het leukste en het meest uitdagende moment in mijn carrière worden", stelt Emma Plasschaert, de wereldkampioene van 2018. "Daarom staat al geruime tijd alles in het teken van de Olympische Spelen. Al de rest wordt geschrapt."

   

  Zoals vaker op Spelen zullen de zeilers wat verder verwijderd zitten van het olympische dorp en het olympische epicentrum.

   

  Plasschaert: "We zitten altijd wat afgezonderd, maar dat geeft me rust. Een probleem vind ik het dus niet. Na mijn competitie ga ik zeker de olympische sfeer opsnuiven en naar andere sporten kijken."

   

  De olympische zeilcompetitie in de jachthaven van Enoshima begint op 27 juli 2020.

  VIDEO: Het interview met Emma Plasschaert

  VIDEO: Plasschaert op stage in Frankrijk