Bouchikhi (7e) en Kimeli (8e) helpen België aan zilver in landenklassement EK veldlopen

  België komt naar huis met een zilveren medaille.

  Op het EK veldlopen hebben de Belgen het voortreffelijk gedaan. Soufiane Bouchikhi (7e) en Isaac Kimeli snelden in Lissabon naar een plaats in de top 10. Goed voor zilver in het landenklassement.

  Herbekijk het EK veldlopen bij de mannen: 7e plaats voor Bouchikhi en 8e plaats voor Kimeli

  België verovert zilver in de landencompetitie

  Isaac Kimeli besliste pas laat om zijn zilveren medaille van vorig jaar te verdedigen. Gisterenavond maakte hij de oversteek van de olympische stage in Turkije naar het EK in Lissabon.

   

  Met Soufiane Bouchikhi in zijn zog ging Kimeli niet al te voortvarend van start. Toen Bouchikhi meeglipte met een kopgroep van 9 atleten, moesten Kimeli en titelverdediger Filip Ingebrigtsen achtervolgen.

  Maar voorin troepte alles weer samen. Bouchikhi was niet uit de eerste 5 posities te slaan, terwijl Kimeli weer een gaatje moest laten.

   

  Op het lastige parcours moest ook Bouchikhi afhaken bij het leiderskwartet. Kimeli bleef in de schaduw van zijn landgenoot lopen en eindigde uiteindelijk 8e. Bouchikhi bereikte de streep als 7e.

   

  In de strijd om het goud viel de beslissing in de slotronde. De Zweed Robel Fsiha schudde Aras Kaya, Europees kampioen in 2016, van zich af met een scherpe versnelling. Brons was voor de Italiaan Crippa.

   

  In het landenklassement haalde Groot-Brittannië het nipt voor België. De Britten hadden de nummers 5, 9 en 22 in de daguitslag. België had de nummers 7, 8 en 23 (Lahsene Bouchikhi) in de gelederen die als beste 3 lopers meetelden voor de landenranking. Michael Somers, de 4e Belg, eindigde 24e.

  Uitslag
  1. Robel Fisha (Zwe) in 29'59"
  2. Aras Kaya (Tur) op 11"
  3. Yemanerberhan Crippa (Ita) 22"
  4. Julien Wanders (Zwi) 26"
  5. Andrew Butchart (GBr) 39"
  6. Samuel Fitwi Sibhatu (Dui) 40"
  7. Soufiane Bouchikhi 42"
  8. Isaac Kimeli 47"
  9. Ben Connor (GBr) 48"
  10. Jonas Raess (Zwi) 54"
  23. Lahsene Bouchikhi 1'25"
  24. Michael Somers 1'26"

  Soufiane Bouchikhi: "Heb mijn leven gegeven voor landenklassement"

  "Vandaag was de 7e plaats echt het hoogst haalbare", reageerde de eerste Belg in de uitslag. "Ik heb mijn leven gegeven voor het landenklassement. Ik hoorde halfweg dat Isaac (Kimeli) niet veraf was, wat me extra motiveerde. Want ik wist dat we op het podium zouden staan als Isaac bij mij in de buurt eindigde."

   

  Soufianes broer Lahsene Bouchikhi hielp België mee aan de zilveren medaille in het landenklassement. "Ik heb hem enorm gemotiveerd. Ik zei hem dat hij voor elke plaats moest vechten, want elk punt kan hier tellen. Het was een collectief resultaat en daar ben ik heel trots op", zegt Soufiane Bouchikhi.

   

  "Dit was een EK van een extreem hoog niveau. Filip Ingebrigtsen, de uittredende Europese kampioen, heb ik nooit voorin gezien. Dat zegt al veel van het niveau van dit EK."

  Kimeli: "Niet de benen van vorig jaar"

  "Ik heb het parcours gisteren niet meer kunnen verkennen", vertelde Isaac Kimeli na zijn 8e plaats. "De vele bochten waren dan ook een verrassing voor mij. Eigenlijk was het parcours op mijn maat gesneden."

   

  "Maar ik ben pas gisteren aangekomen in Lissabon. Als ik hier een dag vroeger was geweest, waren mijn benen frisser. Na 2 rondes voelde ik al dat ik niet de benen had van vorig jaar (toen Kimeli zilver won)."

   

  Kimeli was wel heel tevreden met de 2e plaats in het landenklassement. "Iedereen riep dat we aan het lopen waren voor goud. Ik heb alles gegeven. Ik heb ook vooraf gezegd dat het landenklassement heel belangrijk was voor mij."

  Lahsene Bouchikhi: "Gevochten voor landenklassement"

  Somers: "10 km lang bikkelen voor elke plaats"

  4 op een rij voor Can bij de vrouwen

  Bij de vrouwen haalde de Turkse Yasemin Can haar 4e Europese titel op een rij binnen. De Noorse Grøvdal nam vrede met zilver, de Zweedse Mengsteab eindigde 3e. Er stond geen enkele Belgische vrouw aan de start.

  Uitslag vrouwen
  1. Yasemin Can (Tur) in 26'50"
  2. Karoline Bjerkeli Grøvdal (Noo) op 15"
  3. Samrawit Mengsteab (Zwe) 51"
  4. Fionnuala McCormack (Ier) 53"
  5. Liv Westphal (Fra) 1'10"
  6. Jessica Judd (GBr) 1'13"
  7. Charlotte Arter (GBr) 1'15"
  8. Dulce Felix (Por) 1'17"
  9. Elena Berkard (Dui) 1'18"
  10. Carla Salomé Rocha (Por) 1'21"

  Bekijk het verslag van het EK bij de vrouwen