Milanov moet zonder topsportcontract Tokio proberen te halen

  Milanov verliest 1.400 euro per maand.

  Milanov verliest 1.400 euro per maand.

  Discuswerper Philip Milanov (28) is zijn topsportcontract kwijt. Dat betekent dat hij van Sport Vlaanderen niet langer een maandinkomen van 1.400 euro krijgt. “Me zo op Tokio moeten voorbereiden, is verre van ideaal.”

  Milanov: "Door voetblessure was ik nooit helemaal fit"

  Philip Milanov is de vicewereldkampioen van 2015, en won ook op het EK in 2016 zilver. Maar daarna ging het minder: door een voetblessure miste hij het EK vorig jaar. En op het afgelopen WK in Doha strandde hij in de kwalificaties, ook omdat hij maar niet verlost geraakt van die blessure.

   

  Daar komt nu dus het slechte financiële nieuws bovenop. “Ik word uitgenodigd op de olympische stage in Belek (Turkije), maar dan vertellen ze me hier wel dat ik mijn contract verlies", vertelt Milanov.

   

  "Natuurlijk waren mijn prestaties minder, maar door die voetblessure was ik nooit helemaal fit.”

   

  De Bruggeling is trouwens nog altijd niet verlost van dat probleem met zijn voet en loopt in Belek rond met een goed ingetapete rechterenkel. “Al hoop ik wel dat we de oplossing daarvoor gevonden hebben", zegt Milanov.

  Milanov won 4 jaar geleden zilver op het WK.

  Milanov won 4 jaar geleden zilver op het WK.

  "Financiële zekerheid ben ik nu kwijt"

  Tokio halen blijft het doel van Milanov, maar het verlies van z’n contract is een stevige domper. “Dat krijg je dan te horen op 8 maanden van de Spelen. Onmogelijk om je zo optimaal voor te bereiden.” 

   

  “M’n onkosten voor reizen, stages enzovoort zouden wel nog vergoed worden, maar dat moet ik nog eens precies uitzoeken. Die financiële zekerheid ben ik wel kwijt, zeker omdat ik ook nog student ben en dus niet op een uitkering kan terugvallen.”

   

  Het was Rutger Smith, de nieuwe topsportcoördinator van Atletiek Vlaanderen, die het slechte nieuws aan Milanov moest vertellen. Smith is zelf een voormalige wereldtopper in het discuswerpen (en het kogelstoten) en nam het geregeld tegen Milanov op.

   

  De Nederlander is ervan overtuigd dat Milanov ook zonder contract Tokio haalt. “Daar ben ik honderd procent zeker van, hij hoort gewoon thuis op de Spelen. Philip blijft een supergroot talent, en als hij alles weer op orde krijgt dan volgen er nog medailles.”

  Milanov met hoogspringster Claire Orcel op stage in Turkije.

  Milanov met hoogspringster Claire Orcel op stage in Turkije.