Letse schaakgrootmeester die valsspeelde op wc staat 6 jaar aan de kant

  Igor Rausis tijdens een toiletbezoek.

   Igor Rausis mag zes jaar lang niet aan een officieel schaaktoernooi deelnemen. De Let werd in juli op heterdaad betrapt toen hij in de toiletten op zijn smartphone een oplossing aan het zoeken was voor een moeilijke zet.

  Igor Rausis liet een storm door de brave schaaksport razen toen hij tijdens het toernooi van Straatsburg het toilet opzocht en daar zijn smartphone in de hand nam.

   

  Het gebruik van een smartphone is tijdens een schaakwedstrijd ten strengste verboden. Er bestaan immers talloze apps die zetten kunnen analyseren en zo de spelers op weg kunnen helpen naar een schitterende tegenzet.

   

  Rausis, een gevorderde vijftiger die in enkele jaren tijd een opvallende opmars maakte op de wereldranglijst, bekende meteen schuld: "Ik geef toe dat ik mijn gsm gebruikt heb. Ik weet niet wat me bezielde. Wat kan ik er meer over zeggen?"

   

  De internationale schaakbond FIDE heeft Rausis voor 6 jaar geschorst. Volgens de FIDE heeft Rausis bekend dat hij in vier verschillende toernooien valsgespeeld heeft: drie keer met zijn smartphone en een keer door met zijn tegenstander vooraf een afspraak te maken over het resultaat van de partij.

   

  De schorsing gaat met terugwerkende kracht in vanaf 31 juli en eindigt op 30 juli 2025. Daarbovenop moet Rausis zijn titel van "grootmeester" per direct inleveren.

  Mededeling van de FIDE: