BOIC: "In Tokio nog beter doen dan de 6 medailles van Rio"

  BOIC-voorzitter Beckers sprak op stage in het Turkse Belek zijn ambities uit voor Tokio 2020.

  Met 6 medailles en 19 top 8-plaatsen waren de Spelen van Rio in 2016 een succes voor de Belgen. Maar Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het BOIC, legt de lat voor volgende zomer in Tokio nog een stukje hoger: "Het potentieel om nog beter te doen is aanwezig."

  "Het potentieel is er om 10 medailles te halen"

  "In Rio hebben we heel goed gepresteerd, maar we denken dat het in Tokio nog beter kan", vertelde Beckers vrijdag tijdens een persmoment in het Turkse Belek, waar Team Belgium zijn traditionele stage houdt.

   

  "In 2017 en 2018 hebben we bij onze atleten een stijgende lijn in hun prestaties op internationale competities kunnen waarnemen. Dit jaar was iets minder maar nog altijd presteren we op een hoog niveau."

   

  "Het databureau Gracenote voorspelt dat België een potentieel van 10 medailles heeft. In Rio haalden we er 6, wat het hoogste aantal was sinds Atlanta 1996, en 19 top 8-plaatsen. We denken dat het in Tokio nog beter kan, zowel qua medailles als top 8-plaatsen. Het potentieel daarvoor is aanwezig, maar topsport is uiteraard geen exacte wetenschap."

   

  De stad Brussel heeft aangekondigd de atleten na de Spelen alvast te willen huldigen op de Grote Markt.

  "We moeten de atleten helpen hun dromen te realiseren"

  De belangrijkste taak van het BOIC, zo benadrukte Beckers, is het ondersteunen van de atleten. "We moeten hen helpen om hun dromen te realiseren. Onze prioriteit is zorgen voor een goede omkadering zodat atleten die top acht kunnen halen." 


  Minder dan acht maanden voor de start van de Spelen zijn al een zestigtal atleten zeker van een ticket voor Tokio. Daarbij zijn er heel wat medaillekandidaten. Als enkele teams, zoals de basketvrouwen en beide volleybalteams, zich nog zouden plaatsen voor Tokio, dan zou Team Belgium met een delegatie van zo'n 145 atleten naar Tokio kunnen afzakken.

  Goud in Tokio levert 50.000 euro op

  Op de persconferentie in Belek maakte het BOIC ook de premies bekend voor de Belgische atleten. Goud in Tokio levert een premie van 50.000 euro op, zilver is goed voor 30.000 euro en brons levert 20.000 euro op. Daarna daalt de premie tot 10.000 euro (vierde plaats) en 5.000 euro (vijfde tot achtste plaats). Daarmee zijn de premies voor Tokio dezelfde als op de Spelen van 2016 in Rio.