Is Jürgen Klinsmann wake-upcall voor "slapende reus" Hertha Berlijn?

Jürgen Klinsmann coachte vol passie in de match tegen Dortmund.

Vier nederlagen op een rij in november waren het sein voor het bestuur van Hertha Berlijn om in te grijpen en Jürgen Klinsmann aan te stellen als coach. Kan ex-bondscoach Klinsmann, in zijn jeugd Hertha-fan en al enkele maanden bestuurslid, de club uit de Duitse hoodstad naar successen leiden?

Bijna 75.000 toeschouwers zagen Hertha Berlijn in de eerste match onder Jurgen Klinsmann met 1-2 verliezen van Borussia Dortmund. Het potentieel in de Duitse hoofdstad is groot en sterke man Lars Windhorst pompte afgelopen zomer maar liefst 250 miljoen dollar in de club om 49,9% van de aandelen te hebben.

 

Onder meer 2 Belgen moesten Hertha naar een Europees ticket leiden: Dodi Lukebakio en Dedryck Boyata kwamen in de zomer naar Berlijn. De verwachtingen van de fans waren groot, maar net als de voorbije jaren kwamen ze bedrogen uit.

 

"De hoop is groot in Berlijn", weet ook Klinsmann. "Als ik een praatje sla op straat, dan voel je dat. De Hertha-fans wachten op iets speciaals, er is zo veel potentieel. Hertha is een slapende reus, maar op een of andere manier lukt het niet."

 

Extra pijnlijk voor de supporters van Hertha Berlijn is het succes van stadsgenoot Union. De uitgesproken volksclub speelt dit seizoen voor het eerst in de Bundesliga en lijkt allesbehalve een vogel voor de kat. En tot overmaat van ramp won Union begin november in de stadsderby met 1-0. Hertha hoopt nu dat Klinsmann het tij kan keren.

Hertha Berlijn is een slapende reus, maar op een of andere manier lukt het niet.

Jürgen Klinsmann

"Een makkelijk project zou maar saai zijn"

Klinsmann, ex-speler van Stuttgart, Inter, Monaco, Tottenham en Bayern München heeft een speciale band met Hertha Berlijn. Zijn in 2005 overleden vader nam hem op zijn achtste mee naar zijn eerste voetbalwedstrijd. "Het was Hertha tegen Stuttgart. Ik zie me nog op de tribune staan met mijn blauw-witte vlag."

 

Na zijn spelerscarrière leidde Klinsmann Duitsland als bondscoach naar de derde plaats op het WK 2006 in eigen land. Bij Bayern had hij minder succes en daarna stond hij 5 jaar aan het roer van de Amerikaanse nationale ploeg. Sinds 2016 was hij geen coach meer.

 

Bij Hertha krijgt hij de hulp van een ervaren team rond zich. Ex-Hertha-speler Arne Friedrich wordt sportief manager en Andreas Köpke zal zijn job als nationale keeperstrainer combineren met de job van keeperstrainer bij Hertha. Daarnaast krijgt Klinsmann nog 3 ervaren assistenten. Die investeringen moeten snel renderen.

 

"Het wordt geen makkelijk project, maar een makkelijk project zou saai zijn", zegt Klinsmann. "Maar ik heb mensen rond mij die ervaring hebben, kennis en de energie om er iets mee te doen."

 

Punten zijn broodnodig nu Hertha op plaats 16 staat. "Iedereen weet op welke plaats we staan in het klassement", counterde Klinsmann vragen over een eventuele degradatie. Na een 0 op 15 weet Hertha wat het vanavond moet doen op bezoek bij Frankfurt.

Dodi Lukebakio komt Axel Witsel tegen in de match tegen Borussia Dortmund.