BOIC-dokter Bellemans: "OS Tokio kan extremer worden dan WK Doha"

  Orthopedisch chirurg Johan Bellemans is er al sinds de voorbereiding van Peking 2008 bij.

  Niet alleen de atleten en hun coaches zijn op de Belgische olympische stage in Turkije, maar ook een heel deel van de medische staf. Zo leert die de atleten én hun medische noden beter kennen. Dokter Johan Bellemans is er al sinds Peking 2008 bij en zag de stages evolueren: "Voor Tokio 2020 is er 2 jaar aan een hitteplan gewerkt."

  Orthopedisch chirurg Johan Bellemans zegt het met een boutade: "Als ik de voorbereiding van Tokio vergelijk met die van Peking, dan was dat toen de prehistorie. De knowhow die nu gebruikt wordt in de finale voorbereiding van de atleten is dag en nacht verschil. Nu is die oneindig veel intenser en wetenschappelijk meer onderbouwd."

   

  Zowel het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) én de atleten stuurden die vooruitgang aan: "Ik heb de evolutie een heel grote sprong voorwaarts zien maken op het moment dat de Belgische atleten beter zijn beginnen te presteren."

   

  "Toen is er een ommekeer gekomen om alle knowhow uit verschillende sportieve domeinen te kanaliseren en te gebruiken voor het topsportgebeuren in België. Je zag toen universitaire instellingen, maar ook bedrijven die met hun technologie naar ons toekwamen met de boodschap dat ze ons konden helpen."

   

  "Op zo'n stage brengen we trouwens al deze informatie van die instituten samen in een plan richting finale voorbereiding in Tokio. Wie wil, atleten en andere stakeholders, kan daar beroep op doen."

  "Twee jaar gewerkt aan een hitteplan voor Tokio"

  Hoe zit het met de voorbereiding op de Spelen van volgende zomer? Bellemans: "Ik ben al eens in Tokio geweest, onze chef de mission Olav Spahl enkele maanden geleden ook. Wat de organisatie ter plaatse betreft, lijkt alles uitstekend te verlopen. Op dat vlak verwachten we geen enkel probleem. In tegenstelling tot deze fase in Rio, waar alles nog zeer catastrofaal verliep."

   

  Dat zorgt dus niet voor zorgen. "Waar we ons wel zorgen over maken, maar waar we goed op voorbereid zijn, zijn de klimatologische omstandigheden: de hitte, de relatief hoge vochtigheid. Veel van onze inspanningen op dit moment betreffen die materie."

   

  "Samen met Sport Vlaanderen is het hitteplan gefinaliseerd. Daar is ongeveer 2 jaar aan gewerkt op basis van de zeer uitgebreide expertise in ons land. Hier in Turkije bespreken we de toepassing ervan."

   

  Hij maakt het concreter: "Daar staat bijvoorbeeld in of en hoe we gaan afkoelen in de laatste minuten voor de competitie, hoe we dat ook tijdens de competitie zelf gaan aanpassen en hoe we gaan afkoelen na de wedstrijd. Met bijzondere aandacht voor de atleten die op verschillende dagen moeten presteren."

   

  Dat is het aspect kort bij het event. "Maar daar hoort ook het hele acclimatisatieplan bij. We weten ondertussen heel goed wat de ideale periode is om ter plaatse te zijn en de laatste trainingen in de hitte te doen. Op dat vlak hebben we veel geleerd van de recordpoging van Victor Campenaerts (werelduurrecord in Mexico, red). We hebben ook heel veel geleerd van de testevents in Japan. We hebben alle informatie van de coaches van die testevents samengelegd. Ook de info van het WK atletiek in Doha zit in dat plan."

  We weten ondertussen heel goed wat de ideale periode is om ter plaatse te zijn en de laatste trainingen in de hitte te doen.

  Johan Bellemans

  "Ik denk dat het nog extremer kan worden dan het WK atletiek in Doha"

  Het WK in Doha was heel extreem qua hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheiden. In het stadion waren daar enorme airco's geïnstalleerd en de marathons werden om middernacht gelopen - en dan was het nog 32 graden met een luchtvochtigheid van 75 procent. 

   

  Verwacht Bellemans dat het zo extreem kan worden als in Doha? "Ik denk dat het mogelijk nog extremer kan worden. De marathon is nu wel verhuisd naar Sapporo op een vroeg uur van de dag, dat is al wat beter."

   

  "Ik bekijk de materie ook als arts. Eigenlijk was het beter geweest dat de Spelen 3 maanden later hadden plaatsgevonden, zoals destijds in 1964. Toen waren de Spelen ook in Tokio, maar 3 maanden later. Nu valt de datum samen met de maximale temperatuur over het ganse jaar. Als geneesheer is dat jammer."

   

  "Maar de beslissing is gevallen. Het heeft geen zin om daarbij stil te staan. De hitte is voor iedereen, de competitie zal dezelfde zijn voor alle atleten, voor alle landen. Het komt er nu op aan om ons op de beste manier voor te bereiden, zodanig dat er op de meest optimale manier gepresteerd kan worden en er medailles kunnen worden gepakt."

   

  Blijft het verantwoord? "We zorgen ervoor dat het verantwoord blijft. Je kan de vraag stellen of topsport tot in het extreme verantwoord is. In zekere zin wel. We proberen dat zo goed als mogelijk te controleren en de gezondheid van onze atleten te beschermen."

  Marathonloopster Manuela Soccol op het WK in Doha.

  "De beste Spelen voor België? De beste voorbereiding alleszins"

  Of het de beste Spelen ooit worden voor de Belgen, zoals her en der wordt gefluisterd, kon Bellemans niet garanderen. "Maar het zijn wel de best voorbereide Spelen in de geschiedenis. Het is duidelijk dat de ambities verlegd zijn na het succes in Rio. En wij verwachten erg veel van deze Spelen."